Antena 3 CNN Externe Românii ar putea, în sfârșit, să meargă în SUA fără viză. România, nominalizată oficial pentru includere în programul Visa Waiver

Românii ar putea, în sfârșit, să meargă în SUA fără viză. România, nominalizată oficial pentru includere în programul Visa Waiver

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 08:51 27 Oct 2021 Modificat la 10:07 27 Oct 2021
Statuia Libertatii
Sursa foto: hepta

Alejandro Mayorkas, secretarul de stat pentru Securitate Internă a precizat, marți, că SUA au patru candidați pentru extinderea listei: România, Bulgaria, Israel și Cipru.

"Suntem foarte concentrați pe acest program", a spus el, adăugând că acesta asigură "beneficii semnificative economice și de securitate".

SUA au adăugat în septembrie anul curent Croația pe lista țărilor incluse în programul Visa Waiver.

Roger Dow, directorul executiv al US Travel Association, a arătat că includerea Croației, stat cu o populație ceva mai mare de 4 milioane de locuitori, a adus economiei americane un impuls de 100 de milioane de dolari.

"De câte ori este adăugată o țară (în Visa Waiver), călătoriile explodează", a arătat el.

În prezent sunt 40 de țări în Visa Waiver.

Condițiile de admitere presupun o rată mai mică de 3% a vizelor respinse pentru aplicanții care nu sunt imigranți, colaborarea strânsă cu agențiile polițienești și antiteroriste din SUA.

Cum au ajuns România și Israel pe "lista scurtă" pentru Visa Waiver

După o întâlnire în luna august între președintele american Joe Biden și premierul israelian Naftali Bennett, liderul de la Casa Albă a anunțat că administrația sa va întări cooperarea bilaterală cu Israel în beneficiul cetățenilor americani și israelieni, inclusiv prin demersuri de includere a statului evreu în Programul Visa Waiver.

Chestiunea includerii a fost discutată, de asemenea între secretarul pentru Securitate Internă și ambasadorul israelian în SUA.

Mai devreme, în luna februarie, Alejandro Mayorkas a discutat cu Comisarul European pentru Afaceri Interne iar cei doi oficiali și-au exprimat "interesul constant pentru menținerea Acordului dintre UE și SUA privind înregistrarea numelor pasagerilor și pentru lucrul cu Bulgaria, Croația, Cipru și România în vederea atingerii condițiilor pentru Programul Visa Waiver".

Ce condiții trebuie să îndeplinească cetățenii țărilor din Programul Visa Waiver pentru a călători în SUA

Cei care călătoresc în cadrul programului trebuie să solicite autorizarea prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

Aceștia sunt verificați la punctele de intrare în Statele Unite și înscriși în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite, potrivit informațiilor de pe site-ul Ambasadei SUA în România.

Cetățenii țărilor membre pot călători fără viză pentru vizite în scop turistic sau pentru afaceri timp de 90 de zile sau mai puțin, cu condiția îndeplinirii următoarelor cerințe:

  • dețin un pașaport cu un cip integrat (pașaport electronic);
  • se înregistrează online prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA);
  • îndeplinesc condițiile standard ale programului visa Waiver.

Scopul călătoriei trebuie să fie deja cunoscut: afaceri, turism sau tranzit.

Dacă accesul în Statele Unite se face pe calea aerului sau a apei, persoana trebuie să dețină un bilet de întoarcere sau de continuare a călătoriei.

Călătorii în SUA trebuie să probeze că dispun de bani pentru a se întreține

Dacă deplasarea se face în baza unui bilet electronic, persoana trebuie să aibă asupra sa o copie a itinerarului pe care să o prezinte inspectorului de imigrări.

Persoanele care călătoresc cu bilete de continuare a călătoriei și a căror destinație finală este Mexic, Canada, Bermuda sau Caraibe trebuie să fie rezidenți legali ai teritoriilor respective.

Intrarea în Statele Unite trebuie să aibă loc la bordul unei linii aeriene sau maritime care a agreat participarea la program.

Dacă intrarea în Statele Unite se face pe cale terestră din Canada sau Mexic, cerințele privind documentele sunt aceleași, cu excepția faptului că nu se impune obligativitatea deținerii unui bilet de întoarcere şi a folosirii unui transportator semnatar al programului.

Călătorii prin Visa Waiver trebuie să demonstreze în fața inspectorului că dețin suficiente fonduri pentru a se întreține pe durata șederii în Statele Unite și pentru a putea părăsi teritoriului Statelor Unite.

Sursa: Reuters, Mediafax

×
Etichete: România SUA
x close