Antena 3 CNN Externe România va avea 2 eurodeputaţi mai puţin după 2009

România va avea 2 eurodeputaţi mai puţin după 2009

România va avea 2 eurodeputaţi mai puţin după 2009
13 Sep 2007   •   02:28

Eurodeputaţii Alain Lamassoure, Franţa, şi Adrian Severin, România, au explicat, marţi, într-o conferinţă de presă comună, proiectul ce le aparţine (şi care a căpătat deja girul Comisiei pentru afaceri Constituţionale a Parlamentului European) privind repartiţia locurilor de deputaţi pentru noua legislatură a PE de după alegerile din 2009. Cei doi au explicat că nu există ?o formulă matematică consacrată" pentru stabilirea numărului de mandate pentru fiecare stat, motiv pentru care este nevoie de voinţă politică.

În prezent, forul legislativ are 785 de europarlamentari, însă conform Tratatului de la Nisa, adoptat şi semnat de toate ţările Uniunii înainte de aderarea României şi Bulgariei la UE, numărul de fotolii ar trebui redus la 736. Deputatul francez şi cel român au explicat că, în acest context, se modifică şi numărul de cetăţeni pe care îi reprezintă un eurodeputat în PE, anunţă Gândul. Astfel, a spus Lamassoure, proporţionalitatea degresivă, principiul propus de cei doi raportori, presupune ca statele mai populate să aibă mai mulţi europarlamentari, dar că acest avantaj să se reducă odată cu numărul cetăţenilor.

Practic, proporţionalitatea degresivă se reflectă în numărul de locuitori pe care îi reprezintă un eurodeputat: de exemplu, un german reprezintă 820.000 de europeni în timp ce un spaniol 815.000, Germania având o populaţie mai mare ca Spania. Numărul de mandate ce trebuie redistribuite dacă se aplică prevederile noului tratat constituţional se ridică la 16, a spus Lamassoure, limita maximă fiind de 96 mandate, în loc de 99 în prezent, iar limita minimă de 6, în loc de 5. În aceste condiţii, Germania pierde un mandat, fiind singura ţară care are 99 de deputaţi în prezent, loc care este redistribuit Maltei, care are cinci deputaţi în prezent. Alte modificări vizează Polonia - 1 mandat în plus, Olanda 1, Suedia 2, Austria 2, iar Bulgaria, Letonia şi Slovenia, tot câte 1.România va avea 33 de locuri în PE, corespunzător populaţiei sale (cu 2 mai puţin decât acum).

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close