Antena 3 CNN Externe România va atinge nivelul economic al Occidentului în 40 de ani

România va atinge nivelul economic al Occidentului în 40 de ani

România va atinge nivelul economic al Occidentului în 40 de ani
05 Iul 2007   •   08:43

România va ajunge la nivelul Europei de Vest din punct de vedere economic în 40 - 50 de ani, estimează un studiu al University of California (UCLA). Chiar dacă ţările estice membre ale Uniunii Europene sunt pe pe cale de a ajunge nivelul de trai al ţărilor vest-europene, acestea mai au un drum lung de parcurs în acest sens, estimează studiul UCLA. Ungaria ar urma să atingă nivelul din Europa de Vest în 30 - 35 de ani, iar Republica Cehia în 25 de ani.

Extremele sunt, în acest sens, Slovenia şi Bulgaria. Slovenia are nevoie de numai 5 ani pentru a ajunge din urmă ţările vestice, iar Bulgariei îi trebuie 100 de ani. Din anul 1989, capitalul atras de ţările Europei Centrale şi de Est (CEE) s-a ridicat la 240 miliarde dolari. În prezent, productivitatea Ungariei este de 60% din media productivităţii UE.

La începutul anilor 1990, salariile din CEE s-au situat la şapte la sută din salariile din Germania sau Austria. La momentul actual, media salariilor din CEE sunt situate la 20% din media salariilor din Germania sau Austria.

În ceea ce priveşte diferenţele structurii economice, studiul indică faptul că ţările membre ale vechii UE (UE15), angajaţii din firmele mici şi mijlocii reprezintă jumătate din totalul forţei de muncă în timp ce în Ungaria această proporţie este de 20% şi de 10% în alte ţări CEE.

Rompres

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close