România nu renunţă la ideea anexării unor teritorii care fac parte acum din Ucraina. Acesta este subiectul unui raport publicat de Centrul Ucrainean pentru Problemele Comunităţii Civile. "Folosirea tendenţioasă a unor probleme istorice de către Bucureşti dăunează dezvoltării normale a relaţiilor interguvernamentale. Este vorba despre apartenenţa naţional-teritorială a nordului Bucovinei, a ţinuturilor Herţa, Hotin şi a regiunii Ismail din Basarabia. Prin politica "paşilor mici" în relaţia cu Basarabia şi Nordul Bucovinei, România încearcă să integreze aceste teritorii mai întâi în planurile ei culturale şi economice, ca apoi să procedeze în acelaşi mod şi pe plan politic", notează experţii, citaţi de "Noua Regiune".
Aceştia mai spun că Bucureştiul încearcă să îşi formeze propriul "spaţiu cultural", care depăşeşte graniţele României. "Activitatea culturală a comunităţilor româneşti din Ucraina au căpătat o nuanţă politică, acestea sporind presiunea şi pe autorităţile oficiale din regiunea Cernăuţi", acuză aceştia. Concret, activiştii cer conducătorilor regiunii să introducă în şcolile din zonele populate, unde numărul românilor depăşeşte 20%, limba şi literatura română ca materie obligatorie de studiu şi să folosească principiul proporţionalităţii în cazul funcţiilor publice.
Conform experţilor, din studiu reiese că România - ţară membră NATO - este un pericol pentru integritatea teritorială a Ucrainei. În raport se mai menţionează despre distribuirea paşapoartelor româneşti locuitorilor din Bucovina şi Basarabia şi despre obstrucţionarea navigaţiei pe Dunăre a Ucrainenilor.
"Noua Regiune" mai scrie că Vladimir Polokhalo, fost membru al Parlamentului şi aliat al Iuliei Timoşenko, a declarat că preşedintele Ucrainei nu informează corect populaţia despre procesul de la Haga, unde România îşi dispută cu Ucraina afilierea Insulei Şerpilor. Victor Iuşcenko este acuzat de cedarea deliberată a insulei şi că ar avea o înţelegere secretă cu România.
Antena3.ro