Antena 3 CNN Externe România și alte șapte țări UE cer ca diplomaților din Rusia să li se interzică deplasarea liberă prin Uniunea Europeană

România și alte șapte țări UE cer ca diplomaților din Rusia să li se interzică deplasarea liberă prin Uniunea Europeană

Deplasarea emisarilor Moscovei ar trebui limitată la statele UE în care aceștia sunt acreditați, se arată în scrisoarea comună

MAE Russia
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iun 2024   •   13:25

Autorii propunerii i-au trimis, în acest sens, o scrisoare deschisă lui Josep Borrell, responsabilul cu politica externă la nivelul blocului comunitar, relatează Agerpres, citând Reuters și AFP.

Scrisoarea este datată 11 iunie și este semnată de miniștrii de Externe din România, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia.

"Libera circulație în întreg spațiul Schengen a titularilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un singur stat gazdă, facilitează activitățile maligne", se arată în documentul citat.

Potrivit semnatarilor, activitățile în beneficiul serviciilor ruse de informații, propaganda pro Moscova sau chiar pregătirea de acte de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de "diplomați" ruși în UE.

Chiar dacă au existat multe expulzări, amenințarea a rămas, susțin ei.

"Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să limiteze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul statului în care sunt acreditați.

Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși. Rusia desfășoară operațiuni la scară largă în Europa de ani de zile, care au provocat multe victime şi pagube materiale semnificative", se mai spune în scrisoare.

Miniștrii îi cer lui Josep Borrell să prezinte "urgent" o propunere pentru un text concret de măsuri restrictive.

Țările Uniunii Europene au redus deja semnificativ numărul diplomaților ruși pe teritoriul lor de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022.

Foto: sediul Ministerului de Externe de la Moscova

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close