Criza economică îi face pe români să îşi dorească să emigreze, indiferent de vârstă sau ocupaţie. Este concluzia unui studiu recent care arată că românii pleacă în străinătate nu doar pentru locuri de muncă mai bune, ci şi pentru că nu mai au încredere în sistemul de educaţie sau în conducători.
Potrivit studiului, cei care aleg să emigreze consideră că România este "săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi". Mai grav este că această opinie o găsim în rândul tuturor categoriilor de populaţie, indiferent de vârstă, gen sau ocupaţie.
Românii pleacă la muncă în străinătate din cauză că şi-au pierdut serviciul, pentru că li s-au diminuat veniturile sau pentru că simt că doar peste hotare au şanse reale. Printre ţările preferate se numără Spania, Italia, Germania, Marea Britanie şi Austria.
Iar majoritatea caută locuri de muncă în agricultură, construcţii, industria hotelieră, dar şi în IT sau educaţie. Aproape jumătate dintre cei care aleg să emigreze au o pregătire primară sau profesională.
Iar în ultimii ani a crescut şi numărul emigranţilor cu studii superioare: de la 11,4 procente în 2008, la 13,4 la sută în 2010. Studiul mai arată că, pe perioada crizei, numărul femeilor care au plecat la muncă în străinătate l-a depăşit cu mult pe al bărbaţilor.