Antena 3 CNN Externe „Mesajul nostru pentru Moscova e clar“. Iohannis, Biden și alți 3 lideri NATO se angajează, la Washington, să ajute Ucraina cu sisteme Patriot

„Mesajul nostru pentru Moscova e clar“. Iohannis, Biden și alți 3 lideri NATO se angajează, la Washington, să ajute Ucraina cu sisteme Patriot

Patriot Abaca
Tir efectuat de o baterie Patriot în poligonul de la Capu Midia în cadrul exercițiului militar Ramstei Legacy, iunie 2024. Sursă foto: hepta / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Iul 2024   •   09:04

O declarație comună semnată de președintele american Joe Biden și de mai mulți lideri de state NATO, inclusiv România, citează țara noastră între cele care ajută Ucraina cu sisteme defensive Patriot, relatează Agerpres.

Documentul este semnat de președinții american, Joe Biden, român, Klaus Iohannis, și ucrainean, Volodimir Zelenski, și de șefii de guvern din Olanda, Dick Schoof, Italia, Giorgia Meloni, și Germania, Olaf Scholz.

"Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană, în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile şi infrastructurii critice.

Astăzi anunțăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alți parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare, precum şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", afirmă liderii celor cinci state donatoare.

Semnatarii îşi exprimă încrederea că "aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor ucrainene, a civililor şi soldaților".

Mesaj puternic în declarația comună: "Sprijinul nostru pentru Ucraina este de neclintit"

"Ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme să fie utilizate rapid și lucrăm pentru a face un nou anunț, în acest an, în legătură cu sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina", se spune în document.

Declarația mai precizează că, în lunile următoare, SUA şi partenerii intenționează să furnizeze Kievului zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard", menite să extindă acoperirea apărării aeriene ucrainene.

"De asemenea, salutăm activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură de apărare aeriană şi antirachetă integrată interoperabilă. Mesajul nostru către Moscova şi către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic şi de neclintit", conchid semnatarii documentului.

Separat, în discursul susținut cu prilejul ceremoniei ce a marcat împlinirea a 75 de ani de existență a NATO, președinte SUA a confirmat că țara sa și alți aliați vor trimite Ucrainei noi sisteme Patriot. 

Biden și-a exprimat convingerea că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Rusia.

×
Subiecte în articol: Ucraina România Joe Biden NATO Patriot
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close