Antena 3 CNN Externe România - mâncare bună, hoţi şi câini

România - mâncare bună, hoţi şi câini

România - mâncare bună, hoţi şi câini
01 Iun 2007   •   23:28

Atenţie la furtul din buzunare şi la taximetriştii ce nu folosesc aparatele de taxat. Aşa sunt avertizaţi cei care vin în România şi consultă ?Ghidul de călătorii - Le Routard?. Cu toate acestea, turiştii sunt invitaţi să deguste tradiţionala ţuică sau să încerce mititeii, mămăliguţa şi ciorba de burtă. ?Ghidul de călătorii - Le Routard?, distribuit în numeroase ţări în limbile franceză, engleză, spaniolă, italiană, poloneză şi germană, descrie în 228 de pagini caracteristicile ţării noastre.

Astfel, furtul din buzunare, câinii vagabonzi, bacşişul, dar şi ţuica, mămăliga, mititeii, ciorba de burtă, berea şi pârjoalele moldoveneşti sunt repere prin care turiştii europeni află de România. Cei care vin la noi sunt sfătuiţi să aibă o sumă cuprinsă între 10 si 40 de euro pe zi. Redactorii ghidului spun că la graniţă timpul de aşteptare poate fi foarte mare, iar numărul punctelor de schimb al cecurilor de călătorie este redus.

La pericole sunt trecuţi şi şoferii de taxi care nu pornesc aparatul de taxat sau hoţii de buzunare din Gara de Nord. Câinii vagabonzi sunt amintiţi ca un argument care poate justifica numărul mic de ciclişti din oraş. În ceea ce priveşte hotelurile de unul sau două stele, autorii ghidului spun că sunt o loterie şi asta pentru că apa calda nu există, iar curăţenia şi amabilitatea sunt departe de a fi virtuţi universale.

Totuşi, recomandarea pentru cei ce vin în România este să nu fie paranoici dacă la ţară doamnelor li se sărută mâna, pentru că încă se practică acest obicei. Nu în ultimul rând turiştii sunt sfătuiţi să nu spele duminica sau în zilele de sărbătoare dacă sunt cazaţi în case particulare.

La capitolul băuturi alcoolice sunt recomandate ţuica şi berea care este una dintre surprizele plăcute ale României. Lăudate sunt şi varza a la Cluj, sarmalele şi mămăliga cu brânză, mititeii, ciorba de burtă, papanaşii şi parjoalele moldoveneşti şi musacaua.

În final autorii ghidului îii sfătuiesc pe turişti să treacă de la coşurile de gunoi la muzee, de la clădirile totalitare la mici biserici ascunse, de la aronganţa noilor îmbogăţiţi la disperarea pensionarilor.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close