Antena 3 CNN Externe România la BBC. Băsescu vs. Tăriceanu

România la BBC. Băsescu vs. Tăriceanu

2 minute de citit Publicat la 11:29 16 Mar 2007 Modificat la 11:29 16 Mar 2007
România la BBC. Băsescu vs. Tăriceanu
Situaţia politică din România şi tensiunile dintre liderii la vârf a făcut subiectul uneia dintre cele mai importante emisiuni de ştiri ale BBC. Disputa politică dintre preşedinte şi premier a fost abordată pe larg la emisiunea ?Europe Today?. BBC a prezentat acuzele reciproce ale celor doi, în interviuri separate. Traian Băsescu a spus că nu va fi ?partenerul acelor politicieni care vor să menţină sistemul creat după Revoluţie?. Şeful statului cerde că ?premierul a ajuns partener al fostelor structuri, iar reformele ar putea fi blocate?. Călin Popescu Tăriceanu este de părere, la rândul său, că ?preşedintele va fi din ce în ce mai izolat? şi că ?este păcat că România n-a putut alege un alt fel de preşedinte, cu o cultură politică solidă?.

Primul intervievat al postului britanic a fost preşedintele Traian Băsescu care susţine că nu s-a schimbat nimic după alegerile din 2004 din felul în care funcţionează instituţiile statului. Preşedintele s-a folosit şi de această ocazie pentru a arăta un cartonş roşu guvernului Tăriceanu pe care îl acuză de menţinerea aceleiaşi structuri ca în vremea administraţiei PSD. Şeful statului a explicat şi de ce l-a numit pe Călin Popescu Tărieanu şef al executivului:

?Aşa a fost înţelegerea de dinainte de alegeri: liberalii aveau să nominalizeze premierul. Am colaborat foarte bine în primele şase luni, la finalul cărora am ajuns amândoi la concluzia că nu vom putea menţine pentru multă vreme majoritatea parlamentară. Am stabilit să convocăm alegeri anticipate. Era limpede că altfel aveam să pierdem majoritatea în Parlament - aşa s-a şi întâmplat, iar soarta premierului depinde acum de PSD, pe care l-am atacat intens în cursul campaniei electorale?.

Traian Băsescu s-a declarat preocupat de impresia externă cauzată de disputa dintre cele două palate: ?Am anunţat că vom avea alegeri pentru Parlamentul European pe 13 mai. Din cauza unor înţelegeri între PSD, PRM şi PNL, scrutinul a fost amânat în ultimul moment. Astfel de acţiuni dovedesc faptul că Guvernul României poate să pună interesul partinic înaintea celui naţional. Premierul are o răspundere uriaşă în această privinţă?.

La rândul său, premierul a declarat pentru postul britanic că preşedintele trebuie să înţeleagă că, într-o republică parlamentară, are un rol bine definit de Constituţie. El spune că executivul nu răspunde decât în faţa Parlamentului.

?În ceea ce priveşte neîmplinirile Guvernului se poate pronunţa numai Parlamentul, nu preşedintele. Observaţiile preşedintelui sunt în întregime subiective, iar unele mai obiective sunt de găsit la Comisia Europeană. (...) Preşedintele a adoptat o atitudine sancţionată deja de Parlament, care a declanşat procedura de suspendare la adresa sa?.

Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe şeful statului că se comportă ca un şef de stat al unei foste republici sovietice. Mai mult decât atât, premierul a creionat viitorul lui Traian Băsescu: ?Disputa ia foarte mult timp, iar preşedintele va fi din ce în ce mai izolat, lucru de care îşi dă seama. A atacat Guvernul, Parlamentul, toate instituţiile, încercând să împartă scena politică în îngeri şi demoni. În jurul Palatului Cotroceni există însă companii din sectorul public acuzate de corupţie. E păcat că România n-a putut alege un alt fel de preşedinte, cu o cultură politică solidă?.

În emisiunea ?Europe Today? au fost prezentate şi opiniile românilor despre certurile politicienilor. Cei mai mulţi se declară neinteresaţi de disputa dintre lideri. Ei vor doar un loc de muncă bun, să câştige bine şi să-şi trăiască viaţa. Printre cei intervievaţi s-au numărat membri ai familiilor din clasa de mijloc, români care lucrează la Microsoft şi câţiva studenţi.

Antena 3

×
x close