În cadrul anchetei Parchetului European care a dus la descoperirea unei organizații criminale, s-au realizat peste 160 de percheziții, au fost investigate 200 de persoane și au fost implicate peste 400 de companii. Este vorba despre o fraudă complexă de tip carusel de TVA intracomunitar în domeniul comerțului cu produse electronice și IT, care a afectat mai multe țări ale UE.
Conform publicaţiei Il Giorno, procurorii de la Palermo și Milano, dar şi ai Parchetului European au desfăşurat o mega operaţiune care a condus la 47 de arestări și punerea sub sechestru de bunuri și bani în valoare de 520 de milioane de euro. 200 de persoane sunt cercetate în acest caz pentru evaziune fiscală şi spălare de bani și în jur de 400 de companii sunt implicate. Ancheta a reconstituit emiterea de facturi false în perioada 2020-2023, iar prejudiciul este estimat la peste 1,3 miliarde de euro.
În acest moment sunt în plină desfăşurare activități simultane de executare a mandatelor de arestare, percheziții și punere sub sechestru în țările UE afectate de fraudă, vorbim despre Spania, Luxemburg, Republica Cehă, Slovacia, Croația, Bulgaria, România, Olanda, dar şi în Dubai. Mafia italiană prin tehnica fraudei de tip carusel înşela fiscul folosindu-se de prevederile şi facilităţile legate de TVA şi aplicate între ţările comunitare.
Prejudiciul pentru Uniunea Europeană constă în TVA-ul indicat în facturile emise de firmele fantomă, care au achiziționat bunurile din domeniul comerțului cu produse electronice și IT fără aplicarea taxei și le-au introdus pe piața națională, aplicând-o în schimb către cumpărător.