Antena 3 CNN Externe Euronews, portret de Ev Mediu pentru România: "Ajutată de OMS și de vecini, cu a doua cea mai mare mortalitate din lume"

Euronews, portret de Ev Mediu pentru România: "Ajutată de OMS și de vecini, cu a doua cea mai mare mortalitate din lume"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:20 19 Oct 2021 Modificat la 18:23 19 Oct 2021
Pacienti COVID Bucuresti
Euronews, portret de Ev Mediu pentru România: "Ajutată de OMS și de vecini, cu a doua cea mai mare mortalitate din lume" Sursa foto: hepta / Andreea Alexandru

România a atins 18,2 decese imputate COVID la un milion de locuitor, înaintea sa aflându-se doar insulele Saint Vincent și Grenadine din Antilele Mici, adaugă sursa citată.

Spitalele din țară lucrează mult peste capacitatea normală. În București, ambulanțele fac coadă în fața spitalului de boli infecțioase Matei Balș, unde sunt amenajate paturi pe coridor.

Statele UE au trimis în ajutor medicamente și echipamente, în contextul creșterii infecțiilor cu coronavirus în rândurile unei populații ai cărei adulți sunt, în majoritate, nevaccinați.

Sub o treime dintre adulții români sunt vaccinați complet împotriva COVID-19, precizează Euronews, citând "Our World in Data".

Euronews: Un reprezentant de top al OMS a fost trimis să ajute România

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că și-a sporit sprijinul pentru România în urma creșterii cazurilor.

Un reprezentat OMS de top a fost trimis pentru a ajuta țara să-și întărească răspunsul la pandemie. De asemenea, au fost trimise câteva zeci de mii de teste rapide și circa 200 de concentratoare de oxigen, precizează Euronews.

Sprijinul tehnic va acoperi supravegherea, ghidarea clinică, comunicarea riscurilor și implicarea comunității în desfășurarea campaniei de vaccinare.

Noi carantinări în Europa

În alte state, măsurile adoptate de autorități restrâng  circulația localnicilor la intervale și zone bine determinate.

În Letonia, autoritățile au impus un lockdown de 30 de zile din cauza înrăutățirii situației pandemice.

Cele mai multe școli, restaurantele și locațiile de divertisment se închid pentru o lună, de joi, iar restricțiile de circulație pe timp de noapte vor fi în vigoare până la jumătatea lunii viitoare.

Premierul leton Krisjanis Kariņs a spus că noile restricții sunt necesare în contextul în care pandemia continuă să se răspândească rapid. 

Rata de incidență a COVID la 100.000 de mii de locuitori în această țară este 864, printre cele mai ridicate din lume.

Doar puțin peste jumătate din populație este complet vaccinată. Prim-ministrul Kariņs a recunoscut că guvernul său a eșuat în demersul de a-i încuraja "suficient" pe cetățeni să se vaccineze.

În Slovenia, premierul Janez Jansa a pus creșterea cazurilor de infecție cu COVID pe seama recentelor proteste împotriva vaccinului și a restricțiilor.

Rusia și Ucraina ating noi recorduri la decese

În afara Uniunii Europene, Rusia și Ucraina au atins, marți, noi recorduri ale deceselor zilnice.

Autoritățile ruse au anunțat 1.015 decese în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat de la debutul pandemiei. Numărul infecțiilor zilnice a atins 33.740.

Populația rusă rămâne reticentă în fața soluțiilor locale de vaccinare. Guvernul rus rămâne, la rândul său, reticent la ideea de a înăspri restricțiile.

În Ucraina, ziua de marți a adus, de asemenea, un record al deceselor: 538 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul de noi infectări s-a apropiat de 16.000.

Această țară este una dintre cele mai afectate de pandemie pe continentul european, cu 61.000 de morți din cauza COVID la o populație de circa 45 de milioane. 

La fel ca și în Rusia, populația este reticentă la vaccinare iar situația este înrăutățită de lipsa dozelor de vaccin, remarcă Euronews.

Foto: pacienți cu COVID la UPU Bagdasar-Arseni, București, octombrie 2021

×
x close