Antena 3 CNN Externe România este pe primul loc la deturnare de fonduri europene

România este pe primul loc la deturnare de fonduri europene

România este pe primul loc la deturnare de fonduri europene
10 Iul 2007   •   08:12

România este din nou în top, de această dată în clasamentul fraudelor cu fonduri de la Uniunea Europeană. Ţara noastră s-a aflat, în 2006, pe primul loc dintre ţările candidate la capitolul deturnare de fonduri. Banii furaţi trebuie, însă, restituiţi. Şi cum nimeni nu a fost condamnat până acum, pagubele se recuperează de la buget. Raportul Oficiului European de Luptă Antifraudă pe anul trecut situează România pe primul loc la fraudarea banilor comunitari. Cu 70 de cazuri, România depăşeste cu mult Bulgaria, care a raportat doar 27 de cazuri. Cele mai multe cazuri de fraudare, pe categorii de fonduri, se referă la ajutoarele externe, unde sunt în lucru 15 dosare, urmate de cazurile de deturnare a banilor alocaţi pentru agricultură.

În ceea ce priveşte fraudarea fondurilor de pre-aderare, respectiv PHARE, ISPA şi SAPARD, România ocupă locul fruntaş în rândul statelor noi-membre. Astfel, dintre cele 15 ţări la care se referă raportul, ţara noastră figurează pe listă cu 14 cazuri de extorcare a fondurilor preaderare, urmată de Bulgaria şi Turcia, care au raportat doar câte două astfel de cazuri. În acelaşi timp, Estonia şi Polonia au numai câte o abatere de la regulile europene de cheltuire a banilor comunitari.

Banii despre care se stabileşte că au fost furaţi trebuie restituiţi către bugetul Uniunii Europene. Pagubele sunt acoperite, însă, de contribuabili. Este al treilea an în care România se plasează pe loc de frunte în privinţa deturnării banilor europeni. Raportul consemnează, totuşi, că stăm bine la cooperarea cu Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă şi că numărul mare de cazuri descoperite dovedeşte că această problemă este luată în serios.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close