Antena 3 CNN Externe România donează aparate de oxigen Indiei. Țara a fost, de asemenea, introdusă pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat

România donează aparate de oxigen Indiei. Țara a fost, de asemenea, introdusă pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 22:24 27 Apr 2021 Modificat la 23:18 27 Apr 2021
o_1f4ackjdj1bei15qhgqs1mt61l3jb.jpg

"Se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantitățile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.  (2) Transportul cantităților de produse prevăzute la  alin.  (1), precum și a produselor acordate ca ajutor umanitar de către Regatul Belgiei se asigură de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare,peruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Art.2 (1) Se  completează  listațărilor/zonelor/teritoriilor  de  risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin introducerea Republicii India. (2) Persoanelor  care  sosesc  din  Republica  India  nu  le  sunt  aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu excepția celor prevăzute la alin. 2, lit. c),referitoarela persoanele vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-adoua doze.Art.3 -Prezenta  hotărâre  se  comunică tuturor  componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora", se arată în documentul semnat de premierul Florin Cîțu. Documentul poate fi consultat integral AICI.

Alături de România, încă cinci țări sar în ajutorul Indiei.  Irlanda donează 700 de concentratoare de oxigen, un generator de oxigen, 365 de ventilatoare, Belgia 9000 de doze de Remdesivir, Luxemburg - 58 de ventilatoare, Portugalia - 5500 de flacoane de Remdesivir și 20 000 de litri de oxigen, iar Suedia 120 de ventilatoare.  

Comisia Europeană a anunțat că în zilele următoare se vor implica în acțiune și Franța și Germania. Și Statele Unite au declarat că sunt profund îngrijorate de creșterea masivă a cazurilor de coronavirus din India și că vor trimite ajutoare.

"Am fost încrezători, am abordat cu succes primul val, dar această furtună a zguduit națiunea", a spus premierul indian Modi într-o declarație la radio.

Guvernul lui Modi s-a confruntat cu critici pentru că a permis desfășurarea unor mari adunări religioase și politice atunci când numărul de noi cazuri a scăzut sub 10.000 pe zi și nu au planificat dezvoltarea sistemului de sănătate.

Medicii și spitalele nu mai fac față numărului mare de pacienți

Numărul total al infecțiilor din India se ridică la 16,96 milioane, iar decesele la 192.311, cu 2.767 de persoane decedate în ultimele 24 de ore, au arătat datele ministerului sănătății.

Numai în ultima lună, cazurile zilnice au crescut de opt ori și decesele de 10 ori. Experții în sănătate spun că numărul deceselor este probabil mult mai mare.

Țara cu 1,3 miliarde de locuitori se află în pragul unei catastrofe umanitare, a avertizat Ashish Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown, într-un articol publicat sâmbătă în Washington Post.

Statele Unite au fost criticate în India pentru controalele impuse la exportul materiilor prime pentru vaccinuri instituite prin Legea privind producția de apărare și un embargou de export adoptat în februarie.

Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a cerut luna aceasta președintelui SUA, Joe Biden, să ridice embargoul asupra exporturilor SUA de materii prime care afectează producția sa de vaccin AstraZeneca.

Alții, cum ar fi congresmanul american Raja Krishnamoorthi, au cerut administrației Biden să trimită vaccinurile neutilizate în India.

 

×
x close