Antena 3 CNN Externe România, criticată de un senator american pentru relațiile cu China: "Cazul de la Dobroești e tulburător"

România, criticată de un senator american pentru relațiile cu China: "Cazul de la Dobroești e tulburător"

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 18:13 18 Iul 2024 Modificat la 19:03 18 Iul 2024
Senatorul american Jim Risch
Senatorul american Jim Risch. Sursă foto: hepta / AdMedia / Stefani Reynolds

România este menționată pentru relațiile cu China la nivelul poliției și instituțiilor de învățământ superior militar într-un raport elaborat de senatorul american Jim Risch.

Risch este reprezentantul republican cu cel mai înalt rang în Comisia pentru relații externe din Senatul SUA, controlat de democrați.

"În noiembrie 2020, am scris un raport privind importanța colaborării dintre Statele Unite și partenerii noștri europeni, pentru a contracara o China din ce în ce mai conflictuală (...) Raportul precedent a inclus un număr de recomandări specifice de urmat pentru administrația Biden, însă, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Între timp, China a făcut progrese semnificative în a submina prosperitatea, securitatea și buna guvernare în toate regiunile lumii.

Acest raport (cel prezent, n.r.) examinează în special amenințările pe care China le reprezintă la adresa Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, și utilizarea de către China a actorilor la nivelul guvernelor locale și statale pentru a submina politicile guvernului național (al SUA) ... Este imperativ ca ambele părți ale Atlanticului să se angajeze, din nou, să colaboreze strâns, pentru a face față comportamentul Chinei.

Acest lucru va necesita dedicare din partea tuturor partenerilor, pentru a pune deoparte disputele politice care distrag atenția de la marea provocare comună", spune senatorul american în preambulul documentului.

În mod specific, acesta nominalizează țara noastră pentru relațiile cu China la nivelul instituțiilor de învățământ militar.

Senator american: "Academia Forțelor Terestre din România are un acord oficial cu o universitate a Forțelor armate chineze"

"Unele academii militare ale țărilor NATO mențin parteneriate și legături cu instituții de învățământ chineze. Academia Forțelor Terestre 'Nicolae Bălcescu' din România are un acord oficial de cooperare cu Universitatea de Geniu din Nanjing a Forțelor Terestre ale Armatei Chineze.

Informațiile indică faptul că Universitatea de Geniu a armatei chineze a avut acorduri cu Academia Militară Regală Sandhurst din Regatul Unit și cu Academia Militară West Point din SUA. Academia militară britanică a instruit, de asemenea, recruți militari chinezi.

În afară de aceste parteneriate, China a căutat în mod agresiv să recruteze foști piloți militari din SUA și (alte state) NATO pentru a obține informații cu privire la antrenamentele și tacticile occidentale, în vederea instruirii propriilor militari (...)

NATO trebuie să precizeze că orice legături între universitățile membrilor Alianței și instituțiile de învățământ chineze care au legături cu serviciile de securitate și de informații ale Beijingului sunt inacceptabile și vor duce la eliminarea anumitor privilegii (aferente statutului de membru) NATO.

În plus, academiile militare NATO nu ar trebui să aibă nicio legătură cu universitățile din Republica Populară Chineză sau cu alte instituții legate de industria militară sau de apărare a Beijingului. Pe măsura aversiunii declarată a Chinei față de NATO și față de membrii săi, alianța nu trebuie să acorde armatei chineze acces la metode de instruire, doctrină, armament, tehnologie militară sau cercetare", arată raportul senatorului Risch.

Documentul se oprește și la un caz mediatizat anterior în presa din România.

Senator american: "Cazul tulburător al secției de poliție chineză de la Dobroești..."

"Într-un caz tulburător, o secție de poliție chineză constituită în străinătate, la Dobroești, în România, funcționa în baza unui memorandum oficial cu departamentul de poliție al localității (românești, n.r.). Ofițeri de poliție din China au fost invitați oficial în Serbia, Croația și Ungaria pentru a efectua patrule alături de forțele de ordine locale (...) În ciuda unor încercări de a închide operațiunile (chineze, n.r.) de intimidare din străinătate, aceste activități persistă în alte părți, cum ar fi în Germania și Italia.

Țările (NATO) ar trebui să se ferească de posibilitatea ca autoritățile chineze să utilizeze acordurile de cooperare juridică sau polițienească pentru a extinde campaniile transnaționale de represiune ale Partidului Comunist Chinez, PCC, și pentru a viza ținte politice ale PCC în străinătate.

Oficialii consulatelor chineze s-au implicat, de asemenea, în cazuri similare de represiune transnațională, în care, din pozițiile lor oficiale, au vizat disidenți politici și i-au presat să se întoarcă în China pentru a suporta consecințele (disidenței lor, n.r.).

În Europa, consulul general chinez și cinci membri ai personalului din Manchester au agresat un protestatar pro-Hong Kong pe teritoriul britanic, în fața clădirii reprezentanței diplomatice. După ce au fost interogați de poliția locală, toți s-au întors liniștiți în China, invocând imunitatea diplomatică. Ambasadorul Chinei în Suedia a amenințat cu consecințe atunci când autoritățile din Gotteborg au luat, la rândul lor, în considerare rezilierea acordului de înfrățire cu orașul Shanghai, ca reacție la răpirea și încarcerarea cetățeanului suedez Gui Minhai", se menționează în raportul elaborat de senatorul american.

×
x close