Veştile mai bune sunt pe drum. În sfârşit găsim o alternativă la gazul rusesc, care e mai scump decât al nostru. Luăm direct din conducta care va duce gaz din Marea Caspică prin Azerbaidjan şi Georgia spre Europa. Trece pe la noi şi mai şi ajutăm la construirea ei. Nu va fi gata însă mai devreme de 2014.
Până acum se ştie că gazele vor fi transportate din Baku la ţărmul georgian al Mării Negre, unde sunt lichefiate şi încărcate pe vase speciale trimise la Constanţa. De aici vor fi transportate spre Europa, prin noua conductă Arad-Szeged. Aproape cinci miliarde de euro ar putea costa conducta.
La Constanţa se construieşte un terminal pentru gaze, pentru care luăm bani de la Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite. La fel şi Georgia, construieşte la Marea Neagră un terminal pentru gazele lichefiate.
În portul Constanta vor ajunge anual 12 miliarde de metri cubi de gaze. Cam cât producţia medie a României. Două miliarde ar putea fi utilizate de România. Adică am avea alternativa la gazul rusesc pe care îl importăm acum.
Nu se ştie cu cât va fi mai ieftin. Conducta ar trebui să fie gata în 2014. Acum gazul rusesc a depăşit 400 de dolari mia de metri cubi. Cel din Azerbaidjan e mai puţin de jumătate. Conducta AGRI e singura aflată într-un stadiu mai avansat.
Proiectul rusesc South Stream, care transportul gazelor ruseşti spre Europa, până în Austria ar putea să ne ocolească. Ruşii par mai încântaţi să construiască o conductă pe sub Bulgaria, decât pe teritoriul României.
Şi spun despre proiectul Nabucco, conducta care îi ocoleşte, că nu are niciun viiitor. Conducta ar pleca din Turcia, spre Austria, trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria. Consorţiul care construieşte gazoductul caută bani la Uniunea Europeană.