”Numai potrivit surselor deschise, de la începutul operațiunii militare speciale, regimul de la Kiev a implicat aproximativ 7.000 de mercenari străini din 63 de state”, a transmis Zakharova prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, majoritatea mercenarilor sunt cetățeni din Polonia, SUA, Canada, România, Marea Britanie și Georgia.
”Numărul militanților străini scade în timpul luptei. Forțele armate ruse au eliminat deja aproximativ 1.000 de mercenari. Alți aproximativ 1.000 au decis să nu ia parte la ostilități și s-au întors în zona lor anterioară de desfășurare a extremistelor. Recomandăm celor aproximativ 4.800 de oameni rămași să urmeze exemplul camarazilor lor în nenorocire și, de asemenea, să se întoarcă înapoi în țările lor”, a continuat ea.
Oficialul a menționat că, potrivit dreptului internațional umanitar, mercenarii străini nu beneficiază de statut de combatanți și nu se pot aștepta la o protecție juridică corespunzătoare.
”În loc de bani câștigați ușor, aceștia sunt supuși răspunderii penale și închisoare lungă”, a subliniat aceasta.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a răspuns acuzațiilor anterioare venite de la Moscova
Astfel de acuzații la adresa țării noastre au fost făcute și anterior, atât de presa din Rusia, cât și de oficialii de la Moscova. Ministrul român al Apărării a precizat că aceste informații sunt false.
"E o informație falsă. Este o informație cu care Rusia intoxică zilnic opinia publică internă”, a spus demnitarul român.
Din păcate, propaganda rusă continuă cu acest artificiu de propagandă prin care încearcă să arate că toată lumea este împotriva Rusiei și că ei se luptă cu o mare coaliție internațională. Nu sunt credibile aceste informații ale lor pentru că ei nu au controlat informativ nici propriile lor operațiuni, așa cum s-a văzut în această perioadă, deci nu cred că știu exact ce se întâmplă în forțele armate ale Ucrainei în acest moment", a adăugat acesta.