Antena 3 CNN Externe România a restituit Iranului un obiect de artă persan, vechi de 3000 de ani

România a restituit Iranului un obiect de artă persan, vechi de 3000 de ani

România a restituit Iranului un obiect de artă persan, vechi de 3000 de ani
18 Iun 2008   •   19:38

Un obiect de artă persan, foarte preţios şi vechi de aproape trei mii de ani, a ajuns miercuri înapoi în Iran. Vasul de ceramică a fost descoperit acum un an, într-un tir, de poliţişii de frontieră de la Giurgiu. Pe piaţa neagră din vest, obiectul de ceramică valora un milion de euro.

Experţii în arta persană, susţin că are aproximativ 3.000 de ani. Aceiaşi specialişti au confirmat faptul că vasul a fost făcut în perioada neolitică, între anii 1.000 şi 800 înainte de Hristos.

Cu toate că la prima vedere pare un animăluţ ciudat din lut, opera de artă valoarează peste un milion de euro pe piaţa neagră. Extrem de bine păstrat, vasul decorativ de ceramică este ornamentat cu peşti pictaţi pe un albastru curcubeu. "Vasul era folosit în ceremonii religioase", a declarat expertul român Adrian Nicolae.

Obiectul de cult a fost descoperit de poliţiştii de frontieră din Giurgiu în urmă cu un an când un şofer de tir iranian a încercat să intre cu vasul în România şi să îl ducă în Europa de Vest. Deşi a trecut un an de la descoperirea lui, oficialii de la Teheran nu-şi explică nici în prezent cum a ajuns opera de artă în România.

Vasul provine din nordul Iranului şi era ascuns printre lucrurile şoferului. După ce l-au confiscat, poliţiştii de frontieră au vrut să-i stabilească valoarea, şi astfel au aflat că obiectul de ceramică face parte din patrimoniul naţional al Iranului. În câteva zile, vasul va fi expus la Teheran.



Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close