Experţii în arta persană, susţin că are aproximativ 3.000 de ani. Aceiaşi specialişti au confirmat faptul că vasul a fost făcut în perioada neolitică, între anii 1.000 şi 800 înainte de Hristos.
Cu toate că la prima vedere pare un animăluţ ciudat din lut, opera de artă valoarează peste un milion de euro pe piaţa neagră. Extrem de bine păstrat, vasul decorativ de ceramică este ornamentat cu peşti pictaţi pe un albastru curcubeu. "Vasul era folosit în ceremonii religioase", a declarat expertul român Adrian Nicolae.
Obiectul de cult a fost descoperit de poliţiştii de frontieră din Giurgiu în urmă cu un an când un şofer de tir iranian a încercat să intre cu vasul în România şi să îl ducă în Europa de Vest. Deşi a trecut un an de la descoperirea lui, oficialii de la Teheran nu-şi explică nici în prezent cum a ajuns opera de artă în România.
Vasul provine din nordul Iranului şi era ascuns printre lucrurile şoferului. După ce l-au confiscat, poliţiştii de frontieră au vrut să-i stabilească valoarea, şi astfel au aflat că obiectul de ceramică face parte din patrimoniul naţional al Iranului. În câteva zile, vasul va fi expus la Teheran.
Observator