O grupare de infractori cibernetici, formată din 28 de persoane, printre care și cinci români, a fost trimisă după gratii în SUA.
Inculpații au primit ani grei de închisoare, după ce s-a descoperit că ar fi spălat peste 3,5 milioane de dolari, din mai mult de 900 de tranzacții online frauduloase.
"Această organizație extrem de organizată a furat din buzunarele americanilor muncitori.
Infractorii au folosit apoi moneda digitală pentru a-și spăla câștigurile obținute.
Aceasta este încă o dovadă cu legea noastră nu îi va ierta pe infractorii cibernetici care vizează publicul american – indiferent unde locuiesc acești criminali și indiferent de instrumentele pe care le folosesc pentru a se ascunde”, se arată în comunicatul postat pe justice.gov.
Potrivit rechizitoriului, infractorii au creat conturi online false și au postat reclamele unor licitații care nu existau în realitate.
Persoanele care au fost interesate de aceste vânzări au interacționat cu membrii grupării și, astfel, au fost păcălite, plătind pentru bunuri care, de fapt, nu existau.
Reclamele promovau, de obicei, vânzarea de vehicule uzate sau de bunuri similare și vizau americanii din clasa muncitoare.
Mai mult, pentru ca tranzacția să pară legitimă, inculpații le livrau victimelor facturi care conțineau mărcile comerciale ale unor companii de renume.
În plus, aceștia au înființat și centre de relații cu clienții, unde oamenii primeau răspunsuri și detalii despre obiectele vândute, potrivit b1tv.ro.
După ce victimele făceau plata, banii erau schimbați în criptomonede.
Infractorii vor sta după gratii între 5 și 7 ani.