Antena 3 CNN Externe Roberta Metsola, exceptată de la propriul cod de etică impus în PE. A fost scutită să declare activitatea de lobby a soţului

Roberta Metsola, exceptată de la propriul cod de etică impus în PE. A fost scutită să declare activitatea de lobby a soţului

roberta metsola - getty
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    05 Sep 2024   •   18:46

În urma scandalului de corupţie Qatargate care a afectat reputaţia Parlamentului European, preşedinta acestei instituţii, Roberta Metsola, a promovat un cod de etică, de la respectarea căruia ea este însă exceptată, astfel că a fost scutită să declare activitatea de lobby desfăşurată de soţul ei, Ukko Metsola, pentru o companie de croaziere, scrie publicaţia Politico într-un articol publicat miercuri, citat de Agerpres. 

Noul cod de etică pentru care a pledat Metsola cere, printre altele, ca membrii de rang înalt ai Parlamentului European să-şi declare conflictele de interese, nu însă şi preşedinta instituţiei. Fără o asemenea excepţie, Roberta Metsola ar fi trebuit să comunice public faptul că Ukko Metsola este principalul lobbist european pentru Royal Caribbean Group, a doua cea mai mare companie de croaziere pe plan mondial, ce-şi are sediul la Miami şi este unul dintre marii poluatori.

Nu există indicii că Roberta Metsola ar fi încercat să muşamalizeze ceva, iar soţul ei a efectuat înregistrările privind activitatea de lobby cerute de instituţiile europene şi care sunt publice. Totuşi, prin excepţia de care beneficiază preşedinta Parlamentului European, activitatea de lobby desfăşurată de Ukko Metsola a rămas astfel în mare măsură neobservată, în timp ce el încerca să influenţeze legislaţia europeană de mediu pe care în final soţia sa a semnat-o.

Codul de etică, excepția de la regulile UE, la vârful Parlamentului European

Atribuţiile Robertei Metsola, justifică purtătorul ei de cuvânt această excepţie, sunt "diferite de cele ale titularilor funcţiilor menţionaţi" în regulile de etică, aplicabile celor 14 vice-preşedinţi ai Parlamentului European, celor cinci chestori ai acestei instituţii, eurodeputaţilor responsabili cu chestiuni administrative şi financiare, precum şi preşedinţilor şi vice-preşedinţilor de comisii.

"Preşedintele reprezintă interesele Parlamentului European ca instituţie", iar noile reguli de etică vizează posturile "legate de un portofoliu sau domeniu anume" predispuse la un "risc crescut de potenţiale conflicte de interese", argumentează acest purtător de cuvânt, Juri Laas, citat în articolul din Politico.

În schimb, directorul pentru UE al organizaţiei Transparency International, Nicholas Aiossa, consideră că "nu există niciun motiv ca preşedinta Metsola - sau orice alt preşedinte - să fie exceptată de la completarea unei asemenea declaraţii" de conflicte de interese. "Aş argumenta că dacă ai un soţ implicat în orice activitate, plătită ori neplătită, care urmăreşte să influenţeze politici în UE, europarlamentarii trebuie să o declare", adaugă Aiossa.

La rândul său, un eurodeputat al grupului socialiştilor europeni (S&D), Tiemo Wölken, crede că excepţia de care beneficiază Roberta Metsola (membră a grupului popularilor europeni - PPE), este "o lacună pe care va trebui să o închidem"

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close