Indemnul a venit, vineri, din partea ministrului german al Economiei, Robert Habeck (foto), în contextul eforturilor naționale de identificare a unor modalități menite să reducă importurile de petrol şi gaze din Rusia.
În condițiile în care numărul victimelor în rândul civililor din Ucraina este în creștere, Germania este presată nu se mai opună unui embargo asupra materiilor energetice rusești.
Ca modalitate de reducere a dependenței energetice, ministrul Robert Habeck le-a sugerat co-naționalilor să utilizeze trenul sau bicicleta în locul automobilului, atunci când este posibil.
Ministru german: "Poluăm mai puțin, dăm mai puțini bani Rusiei"
"Fiecare kilometru pe care mașina nu rulează ajută la eliminarea livrărilor de energie din Rusia. În plus, astfel protejăm și mediul", a estimat Habeck, într-un interviu pentru Funke Media Group.
Potrivit ministrului german al Economiei, o reducere cu 10% a consumului individual de energie este posibilă.
El a adăugat angajatorii ar putea contribui la acest efort, dacă le vor oferi angajaților opțiunea de a lucra de acasă.
"Acolo unde este posibil, am putea lucra de acasă o zi sau două pe săptămână, inițial în mod voluntar", a comentat Habeck.
Le finele lunii martie, ministrul anunța că Berlinul vrea să își reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia până la mijlocul acestui an şi să devină "aproape independent" până la finele lui 2022.
În cazul cărbunelui, Germania ar putea deveni complet independentă de importurile din Rusia încă din toamna acestui an, a estimat Robert Habeck.
În cazul gazelor naturale, până la vară, ponderea importurilor de gaze din Rusia ar urma să scadă la 24%, pentru ca în vara anului 2024 Germania să fie aproape complet independentă de gazele naturale rusești.