Antena 3 CNN Externe Robert Fico spune că dacă nu era împușcat, mergea și el cu Viktor Orban la Putin: „Mi-aș fi dorit foarte mult”

Robert Fico spune că dacă nu era împușcat, mergea și el cu Viktor Orban la Putin: „Mi-aș fi dorit foarte mult”

viktor orban si robert fico la o sedinta la bruxelles
Viktor Orban și Robert Fico, cei doi lideri din UE apropiați de Kremlin. Foto: Profimedia Images
06 Iul 2024   •   17:19

Prim-ministrul slovac Robert Fico a apărut în public vineri seara pentru prima dată de când a fost împușcat în urmă cu aproape două luni, susținând un discurs care sărbătorește rădăcinile slave și creștine ale țării la Castelul Devín, din afara capitalei Bratislava. În discursul său, a lăudat vizita lui Viktor Orban la Moscova, și a spus că dacă i-ar fi permis starea de sănătate, ar fi mers și el.

După ce a criticat ideologiile progresiste în discursul său de 20 de minute, Fico a lăudat vizitele din această săptămână ale lui Viktor Orbán la Kiev și Moscova, unde premierul ungar sa întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Vizita lui Orbán la Moscova a fost condamnată de majoritatea liderilor din UE, dar Fico nu a fost printre critici.

„Dacă sănătatea mi-ar fi permis, mi-aș fi dorit foarte mult să fiu alături de el”, a spus premierul slovac, potrivit Politico.

Fico a fost împușcat de patru ori pe 15 mai de un agent de securitate pensionat, Juraj Cintula, care a spus că se opune politicilor guvernului lui Fico, inclusiv desființarea Procuraturii Speciale, care se ocupa de cele mai grave infracțiuni de corupție, și oprirea ajutorului militar acordat Ucrainei. Fico a petrecut săptămâni în spital.

Atacatorul său riscă acum închisoare pe viață, după miercuri încadrarea sa a fost schimbat în atac terorist.

Securitatea a fost strictă la evenimentul de vineri, pe bază de invitație, de la Castelul Devín, la care au participat miniștri, parlamentari, ambasadori și alți oaspeți verificați. Fico, încă folosind cârje, a fost condus cu o limuzină în curtea castelului și a primit ovații în picioare din partea publicului. Discursul său a fost televizat. Fico a părăsit castelul imediat după discurs.

„Oamenii care au fost aici în secolul al IX-lea au fost strămoșii noștri, iar noi suntem descendenții lor”, a spus Fico în discursul său, referindu-se la doi frați, Chiril și Metodiu, misionari creștini bizantini care au adus Evanghelia în Marea Moravia în 863 d.Hr. inclusiv către Devín și alte părți ale Slovaciei moderne. 5 iulie este sărbătoare națională atât în ​​Slovacia, cât și în Cehia, în cinstea sfinților.

Premierul a pus în contrast un conservatorism cultural cu ideologiile progresiste și liberale „fără sens”, despre care a spus că „se răspândesc precum cancerul și sunt ca otrava”. El a adăugat că intenționează să schimbe constituția pentru a crea o barieră și mai puternică în calea liberalismului.

În urma discursului, liderul opoziției Michal Šimečka, șeful partidului Slovacia Progresistă, a făcut apel lui Fico „să nu mai insulte sute de mii de alegători slovaci care au votat în alegerile pentru libertate, egalitate și un viitor mai bun pentru națiunea noastră”.

Branislav Gröhling, șeful partidului liberal de opoziție Libertate și Solidaritate (SaS), a respins, de asemenea, caracterizările lui Fico. „[Liberalismul] nu este un cancer, ci dimpotrivă. Rezultatul a patru guverne conduse de dumneavoastră este că zeci de mii de slovaci au emigrat în țări mai liberale în căutarea unei vieți mai bune”, a spus el.

„Nu liberalismul este cancerul, ci cei 12 ani de ură și corupție care nu au făcut decât să îngroape această țară”, a spus Gröhling.

Fico, un populist de stânga care se află în prezent la al patrulea mandat ca prim-ministru, a fost câștigătorul improbabil al alegerilor generale din toamna trecută, după ce a demisionat în urma uciderii în 2018 a jurnalistului de investigație Ján Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kušnírová. Între timp, el a fost acuzat de infracțiuni de crimă organizată împreună cu fostul său ministru de interne, Robert Kaliňák, legate de o presupusă campanie de defăimare împotriva oponenților politici. Procuratura a reunțat ulterior la acuzații.

În timp ce discursul de vineri seara a fost prima apariție publică a lui Fico de la tentativa de asasinat, el a postat un mesaj video preînregistrat la începutul lunii iunie, învinuindu-i pentru atac pe oponenții săi politici. În acel discurs de 14 minute postat pe 5 iunie, Fico a spus că și-a iertat atacatorul.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close