Premierul slovac Robert Fico și președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că sunt gata să aplaneze disputa legată de gaze între țările lor, dar nu reușesc să cadă de acord asupra locului unde să negocieze împăcarea, după cum relatează Politico.
Neînțelegerile dintre cei doi au izbucnit după ce Ucraina a oprit pe teritoriul său tranzitul gazului rusesc către destinații din Europa.
În replică, premierul slovac a amenințat cu suspendarea ajutorului umanitar pentru Kiev. Asta, în condițiile în care Robert Fico, revenit la putere în 2023, a tăiat deja ajutorul militar al țării sale pentru Ucraina.
Ulterior, schimbul de replici a escaladat, incluzând acuzații de aroganță și atacuri cibernetice.
Într-un videoclip difuzat luni, în care a criticat dur poziția Kievului la gazul rusesc, Fico a spus că el și Zelenski ar trebui să se așeze la masă în Slovacia și să discute undeva, la granița slovaco-ucraineană.
Slovak Prime Minister Robert Fico invited Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy to the border to discuss the transit of Russian gas.
— Kate from Kharkiv (@BohuslavskaKate) January 13, 2025
After calling Zelenskyy begger and blackmailer, what a change in tone. pic.twitter.com/L0HAcWbjiM
Zelenski a replicat rapid, dar nu cum se aștepta premierul slovac.
"Ok. Vino la Kiev, vineri", a scris liderul ucrainean.
Ok. Come to Kyiv on Friday. pic.twitter.com/9lOSLCR7FD
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 13, 2025
Criza slovaco-ucraineană are legătură cu Gazprom
La începutul anului curent, a expirat acordul care permitea companiei ruse Gazprom să furnizeze gaze către UE prin conductele ce trec prin Ucraina.
Guvernul de la Bratislava voia o prelungire a acestui acord, pentru a putea să importe în continuare gaz rusesc, însă Kievul i-a respins cererile.
În acest context, Robert Fico a mers Moscova în decembrie și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, pentru o variantă alternativă de furnizare a gazului, care să ocolească Ucraina.
De asemenea, Fico a amenințat, săptămâna trecută, că va reduce exporturile de electricitate către Ucraina, care sunt extrem de necesare pe timp de iarnă, în condițiile atacurilor continue efectuate de forțele ruse asupra infrastructurii energetice din țara invadată.
Șeful guvernului slovac a mai spus că va tăia ajutorul acordat refugiaților care fug de războiul purtat de Rusia.
Volodimir Zelenski a răspuns, la rândul său, cu un atac personal la Fico.
Zelenski dezvăluie că Fico și-a petrecut vacanța la un hotel de lux, în Asia
"Este bine că premierul slovac s-a întors, în sfârșit, din vacanța petrecută la un hotel de lux din Vietnam și se află acum la Bratislava. Pentru el, personal, trebuie să fie o provocare trecerea de la viața în lux la tentativa de a-și repara propriile greșeli", a scris președintele ucrainean pe X.
"A fost o greșeală evidentă pentru Fico să creadă că schemele sale obscure cu Moscova ar putea continua la nesfârșit", a adăugat Zelenki.
Liderul ucrainean susține că, deși Kievul și-a oferit asistența Slovaciei în scandalul gazelor, Fico ar fi a refuzat "cu aroganță".
Luni, premierul slovac a dat asigurări că nu va răspunde comentariilor lui Zelenski, deoarece nu dorește să escaladeze situația.
El a reiterat însă că oprirea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina cauzează "prejudicii majore Ucrainei însăși, Slovaciei și Uniunii Europene, în special".
Fico a mai spus că vrea să se concentreze pe rezolvarea situației și că negocierile comune dintre guvernele slovac și ucrainean se îndreaptă spre rezolvarea dezbaterii.
Criza între Bratislava și Kiev a luat proporții
Deși prim-ministrul slovac spune că vrea aplanarea tensiunilor cu guvernul de la Kiev, acestea s-au accentuat.
Ministrul Agriculturii de la Bratislava a acuzat Ucraina că este sursa celui mai mare atac cibernetic asupra Slovaciei de până acum. Urmare a atacului, a fost afectat registrul funciar al țării, iar agenția care gestionează datele privind terenurile și proprietățile s-a văzut nevoită să-și suspende activitatea.
Tensiunile externe s-au repercutat și în plan intern, la nivelul coaliției de guvernare.
În timp ce partidul Smer al lui Fico și Partidul Național Slovac (SNS), de extremă dreaptă, sprijină agenda internațională a Moscovei, partidul social-democrat Hlas are o poziție critică față de Rusia.
Fico le-a dat partenerilor săi guvernamentali termen până în luna martie pentru a rezolva impasul actual.