Antena 3 CNN Externe Un ritual voodoo a dus în Haiti la moartea a zeci de oameni. Ce spun supravieţuitorii

Un ritual voodoo a dus în Haiti la moartea a zeci de oameni. Ce spun supravieţuitorii

nava incendiu Haiti
Zeci de migranţi decedaţi pe o navă într-un incendiu. Sursa foto: RTA English/X
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2024   •   19:40

Cel puţin 40 de migranţi au murit după ce ambarcaţiunea pe care se aflau a luat foc în largul coastelor statului Haiti, a anunţat o agenţie a ONU, potrivit martorilor tragedia fiind cauzată de un ritual voodoo, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit supravieţuitorilor, incendiul s-a declanşat după ce o persoană aflată la bordul ambarcaţiunii a aprins o lumânare pentru a desfăşura o ceremonie voodoo, deşi pe navă exista benzină.

Această ambarcaţiune, care transporta peste 80 de migranţi, a plecat miercuri din localitatea Labadee, din nordul Haiti, spre Insulele Turks şi Caicos, un arhipelag aflat la 250 de kilometri distanţă, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Paza de coastă haitiană a salvat 41 de migranţi

Supravieţuitorii au fost preluaţi pentru îngrijiri de către OIM. Dintre aceştia, 11 au fost transportaţi la spital pentru tratament, în special pentru arsuri, a declarat agenţia ONU.

Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, se confruntă de mai mulţi ani cu o criză economică, politică şi de securitate exacerbată de violenţa bandelor care controlează 80% din capitala Port-au-Prince şi principalele drumuri ale ţării.

Aceste bande înarmate sunt acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri şi răpiri pentru răscumpărare. Situaţia s-a înrăutăţit la începutul acestui an, când bandele au decis să îşi unească forţele pentru a-l răsturna de la putere pe premierul de la acea vreme, Ariel Henry.

Circa 600.000 de persoane sunt strămutate intern în Haiti, în timp ce autorităţile de tranziţie încearcă să restabilească ordinea cu sprijinul unei misiuni multinaţionale a ONU conduse de Kenya, o sarcină dificilă într-o ţară devastată de violenţe şi corupţie şi care nu mai are preşedinte de la asasinarea lui Jovenel Moise în 2021.

×
Subiecte în articol: migranti ritual voodoo haiti
Cele mai noi știri
Parteneri
x close