Antena 3 CNN Externe Risc de criză alimentară. Prețul global al grâului a "bubuit", după ce India a interzis exporturile

Risc de criză alimentară. Prețul global al grâului a "bubuit", după ce India a interzis exporturile

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:38 16 Mai 2022 Modificat la 14:38 16 Mai 2022
grau
Risc de criză alimentară. Prețul global al grâului a "bubuit", după ce India a interzis exporturile Sursa foto: Pexels

Interzicerea exporturilor vine în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu din India, ducând prețurile interne la un nivel record, potrivit BBC.

În acest an, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale.

Guvernul indian a declarat că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită livrări "pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară".

De asemenea, oficialii guvernamentali au declarat că interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii Agriculturii din cadrul Grupului celor șapte națiuni (G7), reuniți în Germania.

"Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza", a declarat ministrul german al Alimentației și Agriculturii, Cem Ozdemir.

Deși India este al doilea mare producător de grâu din lume. Exporturile de grâu ale Ucrainei s-au prăbușit după invazia rusă, iar în condițiile în care seceta și inundațiile amenință culturile altor producători importanți, traderii se așteptau ca livrările din India să compenseze o parte din deficit.

Înainte de interdicție, India își propusese să livreze anul acesta o cantitate record de 10 milioane de tone de grâu.

Prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie, după ce războiul din Ucraina a provocat un "salt uriaș", potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU).
 

×
x close