Antena 3 CNN Externe Treizeci de rinoceri albi au fost transportați din Africa de Sud în Rwanda cu un Boeing 747

Treizeci de rinoceri albi au fost transportați din Africa de Sud în Rwanda cu un Boeing 747

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 22:37 29 Noi 2021 Modificat la 22:37 29 Noi 2021
rinoceri
Treizeci de rinoceri albi au fost transportați din Africa de Sud în Rwanda cu un Boeing 747 Sursa foto: Getty Images/ Dan Kitwood

Rinocerii albi, care pot cântări până la două tone, au călătorit aproximativ 3.400 km ca parte a unui program de refacere a populației speciei. Este cel mai mare transfer întreprins vreodată.

Animalele de dimensiuni considerabile au fost luate din Rezervația Privată de Animal Phinda din Africa de Sud și plasate într-o nouă ”casă”, în Parcul Național Akagera din estul Rwandei.

Călătoria a durat în jur de 40 de ore. A fost nevoie de mult timp, câteva luni, pentru a o pregăti.

„A trebuit să-i tranchilizăm pentru a le reduce stresul, care este în sine riscant, și să-i monitorizăm”, a declarat Peter Fearnhead, CEO al African Parks, o organizație de caritate condusă de Prințul Harry al Regatului Unit, care este implicată în exercițiu, scrie AlJazeera.

Rinocerii au fost eliberați în două incinte cu iarbă, fiecare de mărimea unui stadion. Ulterior, li se va permite să cutreiere întinsul parc, au spus autoritățile.

„Acest lucru le va oferi o oportunitatea de a crește într-un mediu sigur față Africa de Sud, unde trei sunt uciși pe zi de braconieri”, a spus managerul regional al parcului, Jes Gruner.

Transferurile de animale sălbatice nu sunt lipsite de riscuri. În 2018, patru din șase rinoceri negri relocați au murit la câteva luni după sosirea în Ciad.

Rinocerul alb de sud, una dintre cele două subspecii de rinocer alb, este acum considerat pe cale de dispariție, cu aproximativ 20.000 de indivizi rămași, potrivit Fondului Mondial pentru Sălbatice (WWF). Este clasificat ca fiind ”aproape amenințat” de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Rinocerul alb de nord a dispărut, doar două femele au rămas în viață. Oamenii de știință încearcă să salveze specia de la dispariție prin recoltarea de ovule de la cea mai tânără dintre ele, Fatu. Vor folosi sperma de la doi masculi decedați pentru a crea embrioni, într-un program de reproducere fără precedent, care este ultima lor șansă de supraviețuire.

×
x close