"Suntem consternați că o eroare petrecută recent a avut ca efect transplantul unui rinichi la un pacient, altul decât celui căruia îi era destinat. Le prezentăm scuze pacienților și familiilor acestora (...) Situația este incompatibilă cu angajamentul nostru de a-i ajuta pe pacienți să-și recapete sănătatea și să-și trăiască viața din plin", a spus George Stamatis, purtător de cuvânt al Clinicilor Universitare din Cleveland.
Rinichiul care a ajuns la alt pacient s-a dovedit compatibil cu acesta din urmă și este de așteptat ca pacientul să se recupereze, susține spitalul.
Operația pentru pacientul care ar fi trebuit să primească organul a fost amânată implicit.
Reprezentanții spitalului nu au precizat dacă este disponibil un alt rinichi și nici nu au dezvăluit alte elemente legate de pacienți.
Doi angajați ai spitalului au fost plasați în concediu administrativ, în urma transplantului greșit.
United Network for Organ Sharing, instituția care gestionează sistemul național de transplant de organe, a fost înștiințată despre incident.
Presa americană menționează că intervalul mediu pe lista de așteptare pentru un transplant de rinichi este între cinci și 10 ani.
În SUA, sunt peste 100.000 de pacienți pe lista de așteptare.
Timpul de așteptare al pacienților se poate scurta dacă aceștia beneficiază de un rinichi donat de o rudă sau de un prieten în viață care prezintă compatibilitate cu receptorul.
Specialiștii în domeniu spun că incidente precum cel din Cleveland sunt de natură să îi demotiveze pe donatorii în viață să îi ajute pe pacienți.