"Fotbal şi summit european, acelaşi rezultat", conchidea ediţia online a revistei Der Spiegel a propos de noaptea de joi spre vineri, când echipa Germaniei a cedat în semifinala campionatului de fotbal Euro 2012 cu Italia, în timp ce premierul italian, Mario Monti, a convins Berlinul să cedeze la Bruxelles.
Cotidianul Die Welt a dramatizat la rândul său menţionând despre o "noapte a înfrângerilor" pentru Merkel, care "va întra în cărţile de istorie".
Iar spiritul s-a păstrat în reţeaua de socializare Twitter, unde un utilizator scria "Tactic, la zid, înfrânţi şi călcaţi în picioare de italieni, Nu, nu despre fotbal vorbesc".
Un mare succes au avut şi schimburile de mesaje conţinând jocul de cuvinte "Bailoutelli", combinaţie între numele jucătorului italian Mario Balotelli, care a înscris joi la Mannschaft, şi termenul "bail out", care se referă la salvarea statelor europene aflate în criză.
"Se poate spune: Monti-Merkel 2-1", a comentat la rândul său liderul grupului parlamentar al Ecologiştilor, pe postul de televiziune Jurgen Trittin.
Majoritatea economiştilor subliniază că Angela Merkel s-a opus corect oricărei mutualizări a datoriei, dar omologul său italian a abordat-o pe două fronturi.
Acesta a obţinut o relaxare a condiţiilor de răscumpărare a datoriilor suverane prin fondurile europene, veste bună pentru Italia, ale cărei datorii sunt în creştere.
Merkel a afirmat vineri la Bruxelles că apelul la fonduri europene ESM/FESF va fi în continuare supus semnării unei "scrisori de intenţie" a statelor vizate şi stabilirea unui "calendar" al reformelor supravegheat "aşa cum se obişnuieşte" de troika (UE, BCE, FMI).