Prim-ministrul Turciei, Binali Yildirim, a proclamat duminică seara victoria votului "da" la referendumul pentru modificarea constituţiei, transmite DPA. Deocamdată nu există un rezultat oficial, precizează agenţia.
După numărarea a aproximativ 98,95% din voturi, au optat pentru extinderea prerogativelor prezidenţiale 51,34% din cetăţenii turci cu drept de vot, informează agenţia oficială de presă Anadolu.
Potrivit Anadolu, premierul Yildirim a declarat că naţiunea turcă şi-a spus ultimul cuvânt votând "da" şi a răspuns astfel şi organizaţiilor teroriste. El le-a mulţumit celor aproximativ 1,3 milioane de tineri care au votat pentru prima dată. Poporul turc nu va ceda dominaţiei, amestecului şi ameninţărilor armatei, a mai comentat prim-ministrul. Referendumul nu are învinşi: "Turcia şi marele nostru popor" sunt câştigători, iar cei care au votat "nu" şi cei care au votat "da" sunt una şi aceeaşi naţiune, a afirmat Yildirim.
Update: Principalul partid de opoziţie din Turcia cere renumărarea a până la 60% din voturile la referendumul constituţional de duminică, transmite Reuters. Vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului, Erdal Askunger, a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalităţi, după ce aceasta a anunţat că va lua în considerare şi buletinele de vot neştampilate de oficialii din secţiile de votare.
La rândul său, partidul kurd de opoziţie HDP a afirmat că referendumul, organizat cu Turcia în stare de urgenţă după tentativa de puci de anul trecut şi cu liderii kurzi în închisori, nu poate fi considerat pe deplin legitim. HDP mai susţine că rezultatele nu pot fi definitive până la soluţionarea contestaţiilor depuse la Înalta Comisie Electorală.
În schimb, partidul naţionalist de opoziţie MHP, care a militat pentru "da" la referendum, consideră că rezultatul prin care democraţia parlamentară din Turcia este înlocuită cu un sistem prezidenţial este "fără îndoială o realizare de succes" şi trebuie respectat.
Ultimele rezultate parţiale neoficiale anunţate duminică seara de agenţia oficială de presă Anadolu erau 51,34% în favoarea modificării Constituţiei conform dorinţei guvernului şi a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Telefon de la Erdogan
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituţională din Turcia, a informat agenţia de presă oficială Anadolu, preluată de DPA.
Potrivit aceleiaşi surse, Erdogan a discutat şi cu alţi susţinători ai răspunsului "da" la referendum, adică pentru extinderea prerogativelor prezidenţiale.
Ultimele rezultate prezentate de Anadolu după numărarea a aproximativ 95% din voturi arătau 51,7% "da".
Rata de participare de peste 80%
După numărarea a jumătate din buletinele de vot, tabăra favorabilă unei reforme constituţionale a obţinut 57,46% din voturi, faţă de 42,54% atribuite celor care se opun sporirii prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat duminică agenţia de stat Anadolu.
Potrivit CNN Turk, citat de EFE, rata de participare ar fi de circa 84%.
EFE informează că o mare parte din voturile numărate provine deocamdată din zonele de est ale ţării, fief al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) şi unde secţiile de vot s-au închis cu o oră mai devreme, la 13:00 GMT.
Din acest motiv, rezultatul poate varia în funcţie de cum avansează numărarea votului în zonele occidentale şi în marile oraşe, unde opoziţia turcă, în favoarea lui "nu", concentrează voturile şi unde secţiile s-au închis la ora 14:00 GMT.
Pe de altă parte, vicepreşedintele principalului partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Bulent Tezcan, a declarat că o decizie de ultim moment a autorităţii electorale din Turcia de a accepta drept valide buletine de vot neştampilate va provoca probleme serioase de legitimitate în referendumul constituţional de duminică.
O declaraţie postată pe site-ul Înaltei Comisii Electorale (YSK) cu câteva ore înaintea închiderii urnelor informa că autoritatea electorală va valida buletinele neştampilate cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte frauda. "Înalta Comisie Electorală a eşuat, permiţând frauda la referendum", a declarat Tezcan.