Meydan TV, un canal online critic la adresa guvernului, a publicat un screenshot de la o aplicaţie pentru mobil pentru Comisia Electorală Centrală din Azerbaidjan, care indica că Aliev a primit 72,76% din voturi, faţă 7,4% obţinute de candidatul opoziţiei, Jamil Hasanli.
Deşi cazuri de fraudare a alegerilor au fost raportate şi la alegerile trecute, această scurgere a rezultatelor înaintea votului indică un grad mai serios de falsificare a votului, a declarat Emin Milli, director managerial la Meydan Tv.
„Vor completa buletinele de vot, iar la final vor scrie cifrele pe care doresc să le scrie” a avertizat Milli, care, în trecut, a fost închis pentru opiniile sale disidente.
Interesant este faptul că sondajele de opinie indicau rezultate mai bune pentru actualul preşedinte, care ar fi fost preferat de 92% dintre votanţi.
Ilham Aliev a candidat pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte, post pe care l-a ocupat din momentul în care l-a înlocuit pe tatăl său în 2003.
În 2009, în urma unui referendum suspectat că ar fi fost fraudat, limitele privind numărul de mandate prezidenţiale în Azerbaidjan au fost abolite.
Agenţia care a dezvoltat aplicaţia respectivă, Happy Baku, a contestat că a arătat rezultatele alegerilor înainte de vot.
Într-o declaraţie publicată pe site-ul său, aceasta a precizat că rezultatele provin din testarea aplicaţiei pe baza unor date furnizate de sondajele de opinie, „fără nicio legătură cu alegerile din acest an”.
Mai mult decât atât, directorul Happy Baku, Vusal Isaiev, l-a contactat pe managerul de social media al Meydan TV, Hebib Muntezir, pe Facebook, pentru a-i explica acest lucru şi a-i cere ca site-ul postului să scoată articolul scris pe această temă.
Meydan TV susţine că are screenshot-uri de la întreaga conversaţie.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a acuzat lipsa de concurenţă la alegerile prezidenţiale din 2008 precum şi „un mediu mass-media restrictiv” , în timp ce Consiliul Europei a criticat „lipsa de pretendenţi credibili” pentru Aliev la alegerile din acest an.
Comisia electorală a refuzat să-l înregistreze pe Rustam Ibragimbekov, regizorul premiat cu Oscar, ales candidat al opoziţiei unificate, pe motiv că acesta are dublă cetăţenie, rusă şi azeră.
De asemenea, Rusia nu a răspuns la cererea acestuia de a renunţa la cetăţenia rusă.