Antena 3 CNN Externe Rezervele de carbon din solul arctic, o "bombă" care afectează clima globală

Rezervele de carbon din solul arctic, o "bombă" care afectează clima globală

1 minut de citit Publicat la 16:32 26 Aug 2008 Modificat la 16:32 26 Aug 2008
Rezervele de carbon din solul arctic, o "bombă" care afectează clima globală
Schimbările climatice ar putea duce la eliberarea unei cantităţi uriaşe de dioxid de carbon, conţinută în solul îngheţat al Arcticii, care ar accelera un cerc vicios al încălzirii globale, se arată într-un studiu citat de The Times of India.

Cercetătorii ştiau că dezgheţarea solului arctic va duce la emanarea în atmosferă a unor cantităţi importante de gaze cu efect de seră însă nu se cunoştea exact cantitatea de carbon conţinută de solul de la pol.

Pentru a stabili această cantitate, o echipă de cercetători din SUA condusă de Chen-Lu Ping de la Universitatea din Alaska, a studiat o porţiune din teritoriul regiunilor septentrionale ale Americii de Nord, prelevând eşantioane din solurile aflate în 117 locuri diferite, toate situate la cel puţin un metru adâncime. Până în prezent, singurele măsurători de acest fel, fuseseră efectuate la o adâncime de doar 40 cm.

Rezultatul cercetărilor a fost destul de alarmant. S-a descoperit, în urma măsurătorilor, ca în solul arctic se găseşte o cantitate de carbon de 60 de ori mai mare decât estimările anterioare. Savanţii consideră că şi în teritoriile din nordul Rusiei şi Europei se poate vorbi de aceleaşi valori.

Riscul de a vedea solul arctic dezgheţându-se este cât se poate de real, potrivit experţilor în climat, care estimează că o creştere a temperaturilor ar putea ajunge până la 6 grade C până la sfârşitul secolului în Arctica, regiune foarte sensibilă la schimbarea climatică.

O astfel de creştere a temperaturii ar duce automat la dezgheţarea solului şi emanarea în atmosferă a dioxidului de carbon şi metanului, gaze care ar avea un efect dăunător asupra climei globale.

"Emanarea doar a unei părţi din acest carbon în atmosferă, sub formă de metan sau de dioxid de carbon, ar avea un impact semnificativ asupra climatului terestru", subliniază - pentru revista Nature Geoscience - Christian Beer, biochimist la Institutul Max Planck din Jena (Germania).

Antena3.ro

×
TOP articole
x close