În piaţa Marii Adunări Generale din Chişinău este linişte. După trei zile de manifestări, după ce aproape 30.000 de moldoveni au ieşit în stradă să protesteze faţă de fraudarea alegerilor parlamentare, apele s-au calmat.
Steagul României a fost dat jos de pe clădirea Parlamentului, iar lucrurile par să fi intrat în normal. Însă, nu în normalitatea pe care şi-o doreau protestatarii.
Se pare că revoluţia moldovenilor a durat numai trei zile. Acum, autorităţile moldovene au trecut la ?pedepsirea vinovaţilor?. În cursul zilei de miercuri, preşedintele Voronin a acuzat România de implicare în revoltele violente de la Chişinău cu toate că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a respins categoric ideea că România s-ar fi amestecat în afacerile interne ale Republicii Moldova.
IMAGINI DIN TIMPUL REVOLUŢIEI DE PESTE PRUT Mai mult, preşedintele moldovean a pornit ceea ce se poate numi ?un război diplomatic? şi a introdus vizele pentru români. Acuzaţiile aduse sunt considerate o provocare la adresa statului român, dar România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.
Tot în cursul zilei de miercuri, ambasadorul României în republica Moldova a fost declarat persona non-grata de către autorităţile moldovene.
În noapte de miercuri spre joi, numeroase manifeste care cer demisia preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi interzicerea Partidului Comuniştilor, au fost distribuite la Chişinău.
Nici jurnaliştii români nu au scăpat de furia autorităţilor moldovene. Un operator al televiziunii locale acuză că a fost bătut de poliţişti.
În plus, surse citate de agenţia de presă rusească Ria Novosti au declarat că alţi trei jurnalişti români vor fi expulzaţi în următoarele zile, pe motiv că activităţile lor nu sunt compatibile cu legile ţării.
Antena3.ro