Antena 3 CNN Externe Revolte la Istanbul: poliția a încercat să-i oprească pe oameni să ajungă în Piața Taksim și a făcut zeci de arestări

Revolte la Istanbul: poliția a încercat să-i oprească pe oameni să ajungă în Piața Taksim și a făcut zeci de arestări

Poliția din Istanbul a reținut zeci de persoane care au încercat să ajungă în Piața Taksim, sfidând interdicția guvernului de a marca Ziua Internațională a Muncii în acest loc emblematic.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2024   •   14:13

Mitingurile sunt interzise în Takism, unde rezistența regimului lui Recep Tayyip Erdogan a fost pusă la grea încercare, în timpul revoltelor din 2013.

Presa internațională a relatat că Istanbul a fost plasat în stare de asediu, 42 de mii de polițiști fiind desfășurați aici, conform ministrului de Interne Ali Yerlikaya.

Chiar și străzile secundare au fost blocate cu garduri metalice, în încercarea de a împiedica grupurile de protestatari să se adune, potrivit Agenției France Presse.

În cartierul Beșiktaș, poliția a reținut cel puțin 30 de protestatari de stânga care strigau "Taksim nu poate fi interzis",

Un protestatar a fost târât pe aflat de poliție iar cei care-l însoțeau au fost, și ei, ridicați de forțele de ordine.

Alte 30 de persoane au fost reținute în cartierul Sisli, notează sursa citată.

La mijlocul zilei, numărul protestatarilor în custodia poliției se apropia de 150, conform Antena 3 CNN.

În GALERIA FOTO următoare, imagini din timpul ciocnirilor dintre protestatari și poliție, la Istanbul, de 1 mai:

Circulația pe principalele drumuri și transportul public, oprite de Erdogan la Istanbul, de 1 mai

AFP mai relatează că, în timp ce principalele drumuri din Istanbul au fost închise circulației de 1 mai, mijloacele de transport public, inclusiv feriboturile și garniturile de metrou, au fost, de asemenea, oprite în oraș.

CHP, principalul partid de opoziție din Turcia, și organizațiile sindicale au cerut guvernului să redeschidă Piața Takism pentru mitinguri muncitorești, dar s-au lovit de opoziția președintelui Erdogan, care a avertizat, marți, împotriva "provocărilor".

În acest context, liderul CHP, Ozgur Ozel, însoțit de primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, și de membri de sindicat s-au adunat în cartierul Sarachane, care găzduiește Primăria Municipală. 

"Vom continua să luptăm până când Taksim va fi liber", a declarat șeful CHP.

Sursa: Le Monde

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close