Antena 3 CNN Externe Revoltă în Italia după ce Salvini a anunțat că aeroportul din Milano va fi rebotezat cu numele lui Silvio Berlusconi

Revoltă în Italia după ce Salvini a anunțat că aeroportul din Milano va fi rebotezat cu numele lui Silvio Berlusconi

BeFunky-collage - 2024-07-09T132230.574
Anunțul lui Salvini a stârnit reacții din partea partidelor și grupurilor de opoziție / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    09 Iul 2024   •   13:26

Decizia guvernului italian de a redenumi principalul aeroport din Milano după numele fostului prim-ministru Silvio Berlusconi a stârnit revoltă în ItaliaFigurile opoziției au denunțat inițiativa guvernului, iar gruparea „Tinerii Democrați din Lombardia” a lansat o petiție, care a ajuns la peste 16.000 de semnături.

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga și vicepremier în guvernul condus de Giorgia Meloni, a anunțat, în urmă cu două zile, că principalul aeroport din Milano, Malpensa, va fi redenumit şi va purta numele fostului premier şi magnat italian Silvio Berlusconi.

„Decizia finală aparține ministrului Infrastructurii și Transporturilor, iar eu sunt gata să pun ultima semnătură, cu mândrie și emoție”, a scris Salvini pe X. „În memoria prietenului meu Silvio, un mare antreprenor, un mare milanez și un mare italian. Mereu cu noi”, a mai scris acesta, potrivit Politico. 

Anunțul lui Salvini a stârnit reacții din partea partidelor și grupurilor de opoziție, care sunt împotriva numirii unuia dintre cele mai importante hub-uri internaționale ale Italiei, după o figură atât de controversată.

De-a lungul anilor, Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală și a fost implicat în numeroase controverse juridice și scandaluri sexuale.

În timp ce figurile opoziției au denunțat inițiativa guvernului, gruparea de stânga „Tinerii Democrați din Italia” a lansat o petiție, prin care cere autorităților să revină asupra deciziei, a ajuns la peste 16.000 de semnături. 

Potrivit grupării, aeroportul merită un nume „care să întruchipeze valorile onestității, integrității și serviciului pentru comunitate”, nu precum cel al lui Berlusconi, susținând că „nu reflectă aceste valori, după cum o demonstrează numeroasele condamnări penale pe care le-a primit de-a lungul anilor”.

„Nu vrem să rămână doar o petiție, ci și să spună povestea unei generații care nu mai vrea să sprijine glorificarea politicii și a unei persoane care a fost condamnată pentru fraudă, a fost anchetată pentru prostituție infantilă și corupție”, a declarat Tiziana Elli, managerul grupului.

De asemenea, și liderul Mișcării 5 Stele din Lombardia, Nicola Di Marco, a scris într-o postare pe Facebook, că această inițiativă este „un semn al decăderii totale a instituțiilor italiene”.

„În Italia am trecut de la numirea aeroporturilor după magistrații antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino din anii 1980-1990, la Berlusconi, de la cineva care a luptat împotriva mafiei, la cineva care ani de zile a făcut de râs Italia în lume”, a scris Nicola Di Marco, potrivit sursei citate.

 

×
Subiecte în articol: Italia aeroport Silvio Berlusconi revolta
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close