Washington: diferenţa este mică între preşedintele iranian şi principalul rivalPreşedintele american crede că diferenţa dintre politicianul de orientare dură Mahmoud Ahmadinejad şi reformistul Mir Hossein Mousavi, principalul concurent al preşedintelui, ?ar putea să nu fie atât de mare pe cât se spune?
De asemenea, într-un interviu acordat presei americane, Obama aprecia că protestele din Iran demonstrează că alegătorii nu sunt convinşi de rezultatul alegerilor.
Oricum, el a subliniat că indiferent de modul cum se încheie aceste diferende politice, SUA are un interes pe termen lung în a preveni înarmarea nucleară a Iranului şi finanţarea unor grupuri precum Hezbollah sau Hamas, scrie
FOX News.
Referindu-se anterior la intervenţia liderului suprem iranian Ali Khamenei, care a cerut o renumărare parţială a voturilor şi unitate, Obama aprecia că liderul religios pare a înţelege nemulţumirea din ţară.
Israelul aşteaptă un acord în privinţa colonizăriiPremierul israelian Benjamin Netanyahu negociază cu Washington un acord în urma căruia s-ar putea continua construirea de aşezări evreieşti în teritoriile ocupate, în anumite situaţii.
Netanyahu a susţinut în faţa trimisului special american pentru Orientul Mijlociu că guvernul său nu poate opri construcţiile dacă au fost date deja aprobările.
?Sunt încrezător că se va ajunge la un acord în viitorul apropriat, ce ne va permite să mergem mai departe spre chestiuni mai consistente ale procesului de pace? declara Michael Oren, noul ambsador israelian la Washington despre problema coloniilor, citat de
Reuters.
Netanyahu a acceptat la sfârşitul săptămânii trecute, pentru prima dată, dreptul la un stat palestinian, dar a pus o serie de condiţii.
Marea Britanie îşi schimbă şeful spionajuluiPrincipala agenţie de spionaj din Marea Britanie are un nou şef- un diplomat de la ONU, care a avut un rol de bază şi în discuţiile privind programul nuclear iranian.
John Sawers va ocupa noul post în noiembrie, arăta premierul britanic într-un comunicat.
El îl va înlocui pe John Scarlett, a cărui carieră a fost afectată de temele legate de informaţiile folosote pentru invadarea Irakului, în 2003.
Premierul Gordon Brown anunţa că Sawers se va realătura MI6, dar nu a oferit detalii despre fostul său angajament cu agenţia de informaţii.
MI6 a început să publice numele şefilor abia în anii 90. Până în 1992, guvernul nici măcar nu a confirmat existenţa organizaţiei.
Ca toţi şefii MI6, Sawers va fi cunoscut ca "C" în omagiul primului şef, Mansfield Cumming - care se semna "C" cu cerneală verde pe documentele oficiale. Tradiţia acestei semnături s-a păstrat, explică
CBS News.
Sawers a fost conislier al fostului premier Tony Blair şi negociator cu Teheranul. De asemenea, a mai ocupat posturi diplomatice la New York, Washington, Siria, Yemen şi Africa de Sud.
India şi Pakistan se întâlnesc prima oară, după Mumbai India şi Pakistan au organizat marţi prima întâlnire de la ruperea relaţiilor ca urmare a atacurilor teroriste din Mumbai.
Manmohan Singh, premierul Indiei, şi preşedintele Asif Ali Zardari al Pakistanului s-au întâlnit cu ocazia celui de-al nouălea summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.
Cele două state nu şi-au mai vorbit de la atacurile teroriste din Mumbai, în urmă cu şapte luni, când 10 bărbaţi din cadrul grupului militant pakistanez Lashkar-e-Taiba au unis peste 170 de persoane, arată
The Telegraph.
Singh a subliniat că abia când Pakistan va face un efort concertat de a combate terorismul cele două state vor relua relaţiilor diplomatice.
În urma întâlnirii de 40 de minute se consideră că s-a pus capăt retoricii aprinse, uneori belicoase din ultima perioadă. De asemenea, aceasta a fost catalogată ca fiind o dezvoltare pozitivă între cele două state, care au căzut de acord şi să împartă informaţii despre terorişti.
Antena3.ro