Antena 3 CNN Externe Revista presei. Un nou nor de cenuşă ajunge deasupra Marii Britanii. Papa marchează cinci ani de pontificat. IATA critică Europa

Revista presei. Un nou nor de cenuşă ajunge deasupra Marii Britanii. Papa marchează cinci ani de pontificat. IATA critică Europa

Revista presei. Un nou nor de cenuşă ajunge deasupra Marii Britanii. Papa  marchează cinci ani de pontificat. IATA critică Europa
20 Apr 2010   •   04:21
Un nou nor de cenuşă ajunge deasupra Marii Britanii


Erupţia vulcanului islandez s-a intensificat luni trimiţând un nou nor de cenuşă spre Marea Britanie, au anunţat în timpul serii autorităţile aeronautice britanice.

?Erupţia vulcanului din Islanda s-a intensificat luni şi un nou nor de cenuşă se propagă în sud şi est în direcţia Marii Britanii?, au declarat serviciile naţionale de trafic aerian -NATS, care se ocupă de spaţiul aerian britanic. Ultimele informaţii provenind de la serviciile meteorologice arată că situaţia se agravează în câteva zone, a declarat NATS într-un comunicat, citat de France24.
Aeroporturile scoţiene vor fi deschise începând de la ora 6.00 GMT marţi, aşa cum s-a anunţat anterior, dar situaţia este incertă asupra aeroporturilor din Irlanda de Nord. O bandă de spaţiu aerian suplimentar ar putea fi deschisă începând de la 12.00 GMT marţi, dar nu în regiunile de sud ca cele unde se găsesc principalele aeroporturi ale Londrei. Situaţia urmează după toate probabilităţile să se schimbe în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit autorităţilor aeronautice.





Papa Benedict al XVI-lea marchează cinci ani de pontificat


Papa Benedict al XVI-lea a marcat luni a cincea aniversare a alegerii sale în fruntea celor 1,1 miliarde de romano catolici, numind Biserica 'un păcătos rănit' cutremurat sub persecuţia lumii şi consolarea lui Dumnezeu.
Sfântul pontif de origine germană, care a împlinit vinerea trecută 83 de ani, a vorbit pe un ton meditativ celor 46 de cardinali prezenţi la un prânz privat în Vatican, mulţumindu-le pentru sprijinul acordat într-o perioadă atât de dificilă pentru Biserica Catolică. Cardinalii l-au ovaţionat şi l-au aplaudat, explică Reuters.
Biserica traversează una din cele mai grave crize din ultimele secole, după seria de scandaluri legate de abuzuri sexuale ale clerului din Europa şi America de Nord. Papa a participat la prânzul privat după vizita din weekend din Malta, unde Benedict a întâlnit opt bărbaţi abuzaţi sexual de preoţi în copilărie. El a încercat astfel să contracareze efectele scandalului care a zguduit Biserica.



IATA: Europa a avut nevoie de cinci zile pentru o teleconferinţă pe transport

Şeful Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) a criticat interdicţia generală europeană a spaţiului aerian ca fiind inadecvată şi a subliniat că a a dus pierderi transportului aerian.
Amintind consecinţele anterioare pe care aviaţia civilă le-a depăşit sau le depăşeşte după atentatele de la 11 septembrie şi criza economică, directorul IATA, Giovanni Bisignani, aprecia cenuşa vulcanică drept un risc imprevizibil ce a "distrus sectorul aviaţiei ."
El a subliniat că actuala interdicţie a zborurilor "costă liniile aeriene cel puţin 200 de milioane de dolari pe zi în venituri, iar economia europeană pierde miliarde de dolari în afaceri."
IATA, grupul internaţional al industriei, cu sediul la Montreal, Canada, reprezintă peste 200 de companii aeriene, ce acoperă 93 procente din traficul aerian, arată AP.
Bisignani s-a plâns că "este incredibil că miniştrii de transport din Europa au avut nevoie de cinci zile pentru a organiza o a teleconferinţă."
Deşi a menţionat că siguranţa aeriană este prioritatea de top, Bisignani a cerut acţiune imediată pentru a redeschide spaţiul aerian pe baza unor analize adecvate.
"Guvernele trebuie să redeschidă spaţiul aerian pe baza datelor ce ne spun că este sigur. Dacă nu tot spaţiul, cel puţin unele coridioare. Guvernele trebuie să îmbunătăţească procesul de luare a deciziilor cu fapte- nu terorii," cere asociaţia.
Până luni dimineaţă, majoritatea statelor europene au menţinut interdicţia de zbor.
Guvernele şi unele sindicate au apărat decizia de interdicţie.



Bakiev a părăsit Kazahstanul

Fostul preşedinte kîrgîz Kurmanbek Bakiev a părăsit Kazahstan, declara purtătorul de cuvânt al ministerului kazah de externe, Askar Abdrahamov .
El a menţionat că nu se ştie destinaţa finală a acestuia.
Bakiev a părăsit ţara sa natală joi şi a zburat în Kazahstan la medierea SUA şi a Rusiei, după ce părăsise capitala Bişkek pe 7 aprilie pe fondul pretestelor violente contra guvernării sale.
Între timp, regimul interimar din Kîrgîzstan anunţa că a primit scrisoarea de demisie a preşedintelui, deşi membrii familiei acestuia susţin că scrisoarea ar fi fost falsificată, transmite Xinhua.

În acelaşi timp, luni, cel puţin o persoană a fost ucisă şi 11 rănite în ciocniri la periferia capitalei Kîrgîze, au anunţat surse oficiale. Circa 1000 de persoane înarmate cu bâte s-au ciocnit cu poliţia şi propietarii de terenuri. Incidentul a fost declanşat de o dispută privind pământul, scrie AlJazeera.





Grecia nu va ezita să ceară ajutorul UE-FMI

Grecia nu va ezita să ceară ajutorul Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional dacă este necesar să acopere problemele sale de deficit şi datorii, declara premierul grec George Papandreou, ciat de AFP
.
"Dacă interesul naţional cere ca noi să folosim mecanismul de sprijin UE-FMI, vom face aceasta fără a ezita şi vom informa cetăţenii de toate deciziile," arăta Papandreou .

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close