Antena 3 CNN Externe Revista presei. Turcul care l-a împuşcat pe Papa proclamă sfârşitul lumii. Opoziţia iraniană pregăteşte noi proteste de Ziua Revoluţiei. Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula

Revista presei. Turcul care l-a împuşcat pe Papa proclamă sfârşitul lumii. Opoziţia iraniană pregăteşte noi proteste de Ziua Revoluţiei. Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula

Revista presei. Turcul care l-a împuşcat pe Papa proclamă sfârşitul lumii. Opoziţia iraniană pregăteşte noi proteste de Ziua Revoluţiei. Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula
19 Ian 2010   •   04:36
Turcul care l-a împuşcat pe Papa, eliberat din închisoare: proclamă sfârşitul lumii


Mehmet Ali Agca, turcul care l-a împuşcat pe Papa Ioan Paul II în 1981, a fost eliberat din închisoarea din Ankara după aproape 30 de ani în spatele gratiilor.
Acesta, acum în vârstă de 52 de ani, Agca a deschis focul asupra Papei pe 13 mai 1981 şi l-a rănit în abdomen. Motivul atacului încă este necunoscut.
Atacatorul a petrecut 19 ani într-o închisare italiană. La eliberare a fost expulzat în Turcia pentru ispăşirea unei condamnări mai vechi, scrie Reuters.
Referindu-se la atac, Agca declara că făcea parte dintr-un plan divin şi a dat declaraţii contradictorii, schimbându-şi adesea versiunea şi obligând anchetatorii să demareze zeci de anchete.
La câteva ore după eliberare, Mehmet Ali Agca, a fost examinat de dectori care l-au declarat dezechilibrat mental şi l-au scutit de efectuarea stagiului militar, informează şi Herald Sun.
Ulterior, acesta a declarat: "Proclam sfârşitul lumii. Toată lumea va fi distrusă în acest secol. Fiecare fiinţă umană va muri în acest secol. Nu sunt Dumnezeu, nu sunt fiul lui Dumnezeu. Sunt Hristos Veşnicul."



Rusia ar trebui să reducă avorturile pentru a creşte populaţia


Rusia ar trebui să reducă rata sa mare de avorturi pentru a impulsiona creşterea populaţiei, aprecia ministrul Sănătăţii de la Moscova, pe fondul eforturilor guvernamentale de a răsturna declinul demografic post-sovietic.
"Chestiunea reducerii avorturilor este pe agendă. Aceasta nu va rezolva problema natalităţii 100%, ci circa 20-30 procente?, sublinia ministrul Tatiana Golikova, citat de AFP.
Aceasta arăta că în 2008 au fost 1,714 milioane naşteri şi 1,234 milioane avorturi în Rusia. Rusia are una din cele mai mari rate a avorturilor.
Populaţia Rusia a căzut drastic după 1991, ajungând de la 148 milioane persoane la circa 142.



Opoziţia iraniană pregăteşte noi proteste de Ziua Revoluţiei
Grupurile de opoziţiei iraniene au umplut internetul cu apeluri pentru o demonstraţie masivă de forţă în timpul aniversării de luna viitoare a Revoluţiei islamice, sfidând astfel autorităţile care au avertizat cu replici dure pentru orice scurtcicuitare a celei mai apreciate zi din calendarul politic iranian.
Mesajele şi filmele postate pe siteurile de opoziţie subliniază capacitatea forţelor antiguvernamentale de a hărţui oficialii pe net în pofida eforturilor de a controla Webul, comunică AP.
Este de aşteptat ca evenimentele din 11 februarie să devină o reeditare a luptelor de stradă ce au marcat alte date politice şi religioase recente.


Chavez acuză SUA că profită de situaţia din Haiti pentru a ocupa insula

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez a acuzat şi el, după Franţa, că SUA foloseşte cutremurul din Haiti ca pretext pentru a ocupa ţara din Caraibe devastaă de dezastrul naţional şi s-a oferit să trimită petrol în acest stat.
"Citesc că trimit 3000 de soldaţi acolo, ca şi cum ar merge la război. Nu este lipsă de arme acolo, Dumnezeule. Doctori, medicamente,combustibil, spitale de campanie, aceasta este ce ar trebui SUA să trimită," arăta Chavez la show-ul său tv. "Ei ocupă Haiti."
Chavez a promis să trimită câtâ benzină este nevoie în Haiti pentru generarea de electricitate şi transport, arăta Reuters.
Declaraţiile liderului venezuelan intervin după cele ale aliatului nicaraguan Daniel Ortega, care criticase, la rândul său, trimiterea a 10.000 de militari americani pe insula din Marea Caraibelor.
"Ceea ce se întâmplă în Haiti mă îngrijorează foarte mult, pentru că se profită de o dramă pentru a fi trimise trupe care deja au preluat controlul aeroportului", afirma Ortega.



Grupul separatistt ETA a ratat trei atentate contra premierului spaniol


Un complot de asasinare a fostului premier spaniol Jose Maria Aznar a eşuat după ce armele primite de grupul separatist basc de la IRA nu au funcţionat cum trebuie.
Grupul basc ETA a încercat să doboare avionul liderului spaniol cu trei ocazii diferite în primăvara anului 2001. De fiecare dată însă rachetele nu au putut fi lansate.
Detalii despre comploturi au fost divulgate de Pedro Maria Olano, un membru al echipei de comando al ETA, arestat anterior, explică The Daily Telegraph.
El preciza că s-a încercat folosirea rachetei SAM-7 care trebuia să lovească avionul Falcon 900 al premierului în timpul campaniei electorale regionale de la începutul anului 2001.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close