Antena 3 CNN Externe Revista presei. Surse: CIA nu a oferit un raport despre extremismul suspectului nigerian de terorism. SUA a demarat discuţii pentru noi sancţiuni contra Teheranului.

Revista presei. Surse: CIA nu a oferit un raport despre extremismul suspectului nigerian de terorism. SUA a demarat discuţii pentru noi sancţiuni contra Teheranului.

2 minute de citit Publicat la 04:26 30 Dec 2009 Modificat la 04:26 30 Dec 2009
Revista presei. Surse: CIA nu a oferit un raport despre extremismul suspectului nigerian de terorism. SUA a demarat discuţii pentru noi sancţiuni contra Teheranului.
Surse: CIA nu a oferit un raport despre extremismul suspectului nigerian de terorism

Tatăl suspectului de terorism Umar Farouk AbdulMutallab a vorbit despre opiniile extremiste ale fiului său cu CIA, care a pregătit un raport, dar el nu a fost diseminat în afara agenţiei, declara surse oficiale pentru CNN.
Se arăta că dacă informaţia era împrătăşită, nigerianul de 23 de ani, acuzat că a încercat să arunce o cursă aeriană, nu ar fi putut să se urce în avion.
Oficialii americani susţin că tatăl, fost bancher nigerian, şi-a exprimat preocuparea despre radicalizarea fiului său, la întâlniri şi convorbiri cu ambasada din Nigeria.
Informaţiile despre AbdulMutallab au fost trimise la sediul CIA din Langley, dar nu au fost valorificate timp de cinci săptămâni.



SUA a demarat discuţii pentru noi sancţiuni contra Teheranului

Statele Unite au deschis dialogul cu aliaţii internaţionali pentru impunerea unei noi runde de sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclear.
Şeful administraţiei Consiliului Naţional de Securitate, Denis McDonough, sublinia că pe în plan sunt atât sancţiuni bilaterale, cât şi ONU, informează TV Washington.
Iran are termen până la finele anului pentru a da curs acordului mediat de ONU pentru o rezolvare diplomatică a conflictului cu comunitatea internaţională.

China a executat un cetăţean britanic, iar relaţiile bilaterale sunt în pericol

China a executat un cetăţean britanic, Akmal Shaikh, condamnat la moarte pentru trafic de droguri, a anunţat premierul britanic, Gordon Brown, care a condamnat execuţia în "termenii cei mai fermi".

"Condamn execuţia lui Akmal Shaikh în termenii cei mai fermi şi sunt scandalizat şi dezamăgit că apelurile noastre insistente la clemenţă nu au fost respectate", a declarat Brown într-un comunicat.
Beijing susţine însă că s-a respectat legea în acest dosar şi şi-a exprimat nemulţumire şi opoziţia faţă de acuzaţiile Londrei.
Marea Britanie are relaţii economice importante cu China şi a subliniat nevoia unor relaţii mai strânse în pofida criticilor, în special în privinţa drepturilor omului, arată AFP.
Shaikh a fost arestat în septembrie 2007 în Urumqi cu patru kilograme de heorină, dar acitivişti occidentali susţin că un grup criminal a profitat de boala sa mentală pentru a-l face să transporte drogurile.
Beijingul a anunţat marţi dimineaţa că Tribunalul suprem chinez a aprobat condamnarea la moarte a britanicului, justificând pedeapsa cu moartea prin caracterul său disuasiv şi apreciind că "elementele transmise de partea britanică nu au fost suficiente pentru a dovedi că Akmal (Shaikh) suferea de o boală mentală".
Avizul Curţii supreme precede în general la scurt timp execuţia efectivă.
Shaikh este primul cetăţean european executat în China în ultimii 50 de ani.


Phenianul interzice valuta străină

Coreea de Nord va interzice folosirea valutelor străine de la 1 ianuarie. Străinii vor trebui să îşi schimbe monedele în moneda locală pentru a face cumpărături în statul comunist.
Un comunicat informează că se doreşte introducerea unui sistem de circulaţie a monedei ce nu va permite traficul de valută. Orice încălcare a acestor prevderi va fi aspru pedepsită, scrie Xinhua.
Valuta străină a constituit o modalitate acceptată de plată până acum pentru o serie de servcii. Cetăţenii coreeni şi străinii puteau plăti în dolari sau euro.
Phenianul a anunşat o reevaluare a monedei pe 1 decembrie prin care vechile bancnote erau preschimbate în raport de 100 la 1.


Antena3.ro

×
x close