63 miliarde dolari pentru Sănătatea americană Preşedintele Barack Obama a declarat că va cere Congresului 63 miliarde dolari pentru următorii şase ani pentru a combate crizele cronice globale de sănătate., inclusiv SIDA, malaria şi tuberculoza.
Iniţiativa, despre care se spune că va creşte nivelul de cheltuieli deja ajunse la niveluri istorie în timpul administraţiei George W Bush, se va orienta şi spre boli tropicale neglijate, mortalitatea infantilă, scrie
The Telegraph.
?Nu ne putem pune într-un glob de sticlă şi să sperăm la ce e mai bine, nici să igonărăm provocările la adresa sănătăţii publice din afara graniţelor?, declara Obama într-un comunicat.
?O epidemie din Indonesia poate ajunge în Indonezia în câteva zile, iar crizele de sănătate din afară pot provoca suferinţe, conflicte şi contracţii economice. De aceea cer Congresului să aprobe cererea mea pentru bugetul fiscal 2010 de 8,6 milliarde dolari şi 63 miliarde pentru următorii şase ani pentru a crea o nouă strategie completă în sănătate" .
GM caută parteneriatul cu FiatLa patru ani după ce a plătut două miliatde de dolari pentru a ieşi din parteneriatul cu Fiat, General Motors caută să ia o cotă din producătorul italian. General Motors este nerăbdător să scape de unitatea falimentară din Germani, Opel, în favoarea Fiat. Producătorul italian şi-a exprimat pe de altă parte interesul penttu afacerea profitabilă a GM din America Latină, deşi intenţiile lor nu au fost făcute publice, arată
NY Times.
În pofida situaţiei financiare precare, GM crede că are un as în operaţiunile din America Latină şi negociază cu Fiat pentru a vedea ce poate primi în schimb.
Marchionne ar ceda mai puţin de 10 procente din Fiat către General Motors, în timp ce societatea americană doreşte cel puţin 30 procente din Fiat Auto Group.
Armata SUA: succesul din Afganistan depinde de PakistanComandatul trupelor americane din Afganistan arată că succesul misiunii depinde de statul vecin, Pakistan. Chiar şi cu mai multe trupe, misiunea SUA în Afganistan va eşua dacă extremiştii continuă să capete putere în Pakistan în următorii ani, aprecia acesta.
Declaraţiile generalului David McKiernan au venit după ce secretarul Apărări Robert Gates a fost în Kabul pentru a vedea de ce au nevoie trupele pentru a preveni ca talibanii Al Qaeda şi alţi militanţi să treacă graniţa dinspre Pakistan.
În cele 40 de minute de declaraţii, McKiernan a amintit că el doar supraveghează operaţiunile militare din Afganistan. Dar că monitorizează constant securitatea din Pakistan, deoarece "este o problemă regională care cere o soluţie regională", punctează
Fox News.
Poţi ajunge la o soluţie bună de stat în Afganistan dacă ai un stat deteriorat sau eşuat în Pakistan?" se întreba McKiernan . "Răspunsul este probabil nu ."
Ciocniri între opozanţi şi poliţişti la TbilisiCiocniri între poliţişti şi opozanţii regimului preşedintelui Mihail Saakaşvili s-au produs miercuri seară în capitală, au anunţat poliţia şi televiziunea locală, în condiţiile în care această ţară cunoaşte de mai multe săptămâni tensiuni politice şi manifestaţii, relatează
AP. Scutierii care păzeau o clădire a Ministerului de Interne au fost văzuţi făcând uz de bastoane împotriva manifestanţilor, în timp ce aceştia încercau să escaladeze un gard. Aceştia au aruncat cu pietre şi bastoane, potrivit imaginilor difuzate de televiziune georgiană.
Opozanţii şi-au înmulţit în ultima vreme acţiunile, iar în capitala au loc de aproape o lună manifestaţii prin care se cere demisia lui Mihail Saakaşvili.
Incidentele intervin la o zi după o revoltă la o unitate militară pentru care Saakaşvili a acuzat Rusia.
SUA susţine că nu mai vrea schimbare de regim la Teheran Statele Unite nu mai încearcă să obţină o "schimbare de regim" în Iran, iar Teheranul trebuie să acţioneze în consecinţă şi să ţină cont de cererile comunităţii internaţionale pentru suspendarea programului său nuclear, a declarat senatorul american John Kerry citat de
AFP.
"Nu mai suntem setaţi pe modul 'schimbare de regim'", a declarat democratul John Kerry, preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din Senatul american, care analiza o strategie de deschidere diplomatică faţă de Iran.
"Eforturile noastre ar tebui să primească un răspuns similar. Aşa cum noi am pus capăt apelurilor pentru o schimbare a regimului de la Teheran şi am recunoscut rolul legitim al Iranului în regiune, la fel liderii iranieni trebui să-şi modereze comportamentul şi pe cel al aliaţilor lor, Hezbollah şi Hamas", a adăugat Kerry.
Senatorul democrat a precizat că, în următoarele zile, Comisia pentru afaceri externe va transmite un raport cu privire la stadiul în care se află programul nuclear iranian, despre care Washingtonul şi aliaţii săi cred că are scopul de a fabrica arme atomice. Un consilier parlamentar a precizat, totuşi, că acest document nu va fi făcut public.
Antena3.ro