Antena 3 CNN Externe Revista presei.SUA părăseşte oraşele irakiene. Italia primeşte deţinuţi de la Guantanamo Coreea de Nord a făcut progrese nucleare

Revista presei.SUA părăseşte oraşele irakiene. Italia primeşte deţinuţi de la Guantanamo Coreea de Nord a făcut progrese nucleare

3 minute de citit Publicat la 05:45 16 Iun 2009 Modificat la 05:45 16 Iun 2009
Revista presei.SUA părăseşte oraşele irakiene. Italia primeşte deţinuţi de la Guantanamo Coreea de Nord a făcut progrese nucleare
SUA părăseşte oraşele irakiene

SUA s-a angajat să părăsească oraşele irakiene în terme de două săptămâni, un moment calificat ca ?semnificativ? în istorie.
Retragerea de pe 30 iunie va fi cea mai clară schimbare de atitudine a forţelor americane, de la cucerirea Bagdadului în urmă cu şase ani. Mutarea va include şi problematicul oraş Mosul, despre care se vorbea anterior ca de o posibilă excepţie din cauza violenţelor din acest an, scrie The Guardian.
Comandantul forţelor americane generalul Ray Odierno arăta că 142 de avanposturi au fost predate irkienilor, iar trupele vor rămâne în alte 320, deşi sarcinile lor vor fi limitate la sprijin de luptă şi consiliere tehnică. Circa 30.000 de soldaţi au părăsit statul din septembrie. Alţi 130.000 sunt încă acolo.


Rusia, Afganistan, Pakistan promit front comun contra teorismului

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, liderul afgan Hamid Karzai şi preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari au promis să se unească pentru a lupta cu terorismul.
"Multe chestiuni, inclusiv cele mai serioase ameninţări pentru statele noastre -precum terorismul şi crima, pot fi combătute doar prin efort comun?, declara Medvedev după o întâlnire în format de trei în oraşul Ekaterinburg, arată AFP.
În timp ce Zardari aprecia că puterile regionale nu au cooperat destul de aproape în trecut.

Italia primeşte deţinuţi de la Guantanamo

Italia a acceptat să primească trei deţinuţi de la Guantanamo , a declarat preşedintele Barack Obama, după o întâlnire cu premierul Silvio Berlusconi. Liderul american şi-a presat aliaţii în ultima vreme pentru a-l ajuta să îşi îndeplinească visul de a închide Guantanamo prin preluarea cât mai multor deţinuţi.
Eforturile sale de a elibera unii prizonieri în SUA sau trimişi la închisori americane au fost respinse de Congres.
În ultima săptămână administraţia americană a realizat unele progrese cu un acord cu UE şi cu transferul a 10 deţinuţi, către Ciad, Bermuda, Arabia Saudită, aminteşte
AFP.
Acordul realizat luni cu UE arată că statele europene sunt gata să ajute administraţia Obama "să întoarcă pagina" în cazul închisorii Guantanamo.
"Susţinând hotărârea Statelor Unite de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, UE speră să contribuie la modificarea politicii SUA şi să le ajute să întoarcă pagina", se arată într-un comunicat al preşedinţiei Consiliului Uniunii.
Declaraţia urmăreşte să ofere asigurări numeroaselor state membre ale UE reticente să accepte pe teritoriul lor foşti deţinuţi de la Guantanamo.

SUA: Coreea de Nord a făcut progrese nucleare

Comunitatea de informaţii din SUA crede că statul nord-coerean a testat un dispozitiv nuclear de câteva kilotone luna trecută, considerabil mai puternic decât testul din urmă cu trei ani.
În octombrie 2006 a fost testată o bombă de jumătate kilotonă, iar la acea vreme experţii au calificat testul ca mai degrabă fiind un eşec. În privinţa ultimului test se aprecia că aceasta a fost în jurul a 3-4 kilotone. Acest fapt l-a fâcut pe fostul inspector al armelor nucleare David Albright, director al Institute for Science and International Security, să aprecieze că testele arată cum Phenianul merge mai departe cu programul şi că ?a făcut progrese?, transmite CNN.
În acelaşi timp un oficial american declara că există indicii despre o posibilă pregătire a unui nou test nuclear de către Coreea.
Prima bombă atomică a SUA a produs echivalentul a 19 kilotone, sau 19.000 de tine de TNT. Cele de la Hiroshima şi Nagasaki în 1945 au generat explozii în jurul a 15 kilotone .


Preşedinţia UE: Discursul premierului Netanyahu, un pas în direcţia cea bună

Acceptarea de către premierul israelian Benjamin Netanyahu, în discursul rostit duminică, a principiului unui stat palestinian cu anumite condiţii, este ?un pas în direcţia cea bună?, a estimat luni preşedinţia cehă a Uniunii Europene, citată de AFP.
'Astăzi vom analiza discursul premierului Netanyahu', a declarat ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Kohout, la sosirea la o reuniune cu omologii săi din statele UE, la Luxemburg. El a adăugat, totuşi, că mai există o serie de elemente care trebuie să fie analizate.

Şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bidlt, a cărui ţară va prelua preşedinţia Uniunii la 1 iulie, a salutat, şi el, discursul premierului israelian.

'Faptul că a rostit cuvântul 'stat' este un mic pas în direcţia cea bună', a declarat Carl Bidlt
Antena3.ro

×
x close