Antena 3 CNN Externe Revista presei. SUA: Obama, presat să reformeze politica de imigraţie. Netanyahu va continua colonizarea în Ierusalim. Bulgaria introduce o taxă "pe lux"

Revista presei. SUA: Obama, presat să reformeze politica de imigraţie. Netanyahu va continua colonizarea în Ierusalim. Bulgaria introduce o taxă "pe lux"

Revista presei. SUA: Obama, presat să reformeze politica de imigraţie. Netanyahu va continua colonizarea în Ierusalim. Bulgaria introduce o taxă "pe lux"
22 Mar 2010   •   04:49

Patru palestinieni morţi în 24 de ore în confruntări cu Israel


Doi palestinieni au fost împuşcaţi duminică în monentul în care au încercat să înjunghie un soldat israelian, pe fondul violenţelor crescânde ce ameninţă efortul internaţional pentru reluarea negocierilor de pace în Orientul Mijlociu.
Numărul deceselor în rândul palestinienilor a ajuns astfel la patru în doar 24 de ore , fapt care evidenţiază tensiunile.
Nabil Abu Rdainah, purtător de cuvânal preşedintelui Mahmoud Abbas, arăta că Israel răspunde la eforturile SUA şi internaţionale de relansare a negocierilor de pace ?cu o escaldare crescândă ? a violenţelor, ce pune piedice reluării discuţiilor.
Cele patru morţi au transformat ziua în cea mai sângeroasă din Cisiordania în peste un an, a calculat
AFP.
Tensiunile din Cisiordania şi Ierusalimul de Est au cresut constant, palestinienii protestând în faţa poliţiştilor israelieni despre care susţin că încearcă să întărească controlul statului evreu pe terenul pe care palestinienii îl doresc pentru propria ţară.
Mulţi protestatari au devenit violenţi şi au aruncat cu pietre în soldaţi, care au răspuns cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.
Sâmbătă, doi adolescenţi de 16 şi 17 ani au fost ucişi în timpu confruntărilor cu poliţia israeliană, deşi aceasta neagă că ar fi folosit muniţie de război.



SUA: Manifestaţie pentru reforma politicii de imigraţie


Zeci de mii de manifestanţi, în mare majoritate de origine hispanică, au cerut în gura mare duminică la Washington o reformă a politicii de imigraţie în Statele Unite. Organizatorii 'Marşului pentru America' au afirmat că au adunat peste 100.000 de persoane între Casa Albă şi Capitoliu, sediul parlamentului american.
Ei au cerut reforme pentru apărarea drepturilor muncitorilor străini, deşi apelurile lor se poate să fi fost copleşite de votul din Congres pe marginea reformei sistemului medical, explică Reuters.
Imigraţia este un subiect sensibil în SUA, unde circa 10,8 milioane de imigranţi ilegali muncesc pe ascuns, iar hispanicii, cel mai mare grup de imigranţi, devine o categorie electorală de o importanţă din ce în ce mai mare.
Poliţia din Washington nu a dat estimări oficiale. Manifestanţii, care arborau drapele ale Statelor Unite sau ale ţărilor lor de origine, au cerut o reformă a politicii de imigraţie în Statele Unite, deja sortită eşecului în Congres în 2006 şi 2007.
În plus, deşi Obama a beneficiat enorm de prezenţa foarte mare a hispanicilor la urne în 2008, pe baza promisiunilor sale de a face reforma imigraţiei şi să deschidă calea spre cetăţenie, anul acesta pare să aducă aceleaşi rezultate.
Odată cu alegeri legislative deja dificile în noiembrie pentru democraţi, speranţele de reformă s-au redus. Preşedintele Barack Obama a fost obligat să cheltuiască enorm capital politic pentru a face să fie adoptată reforma sa istorică a sistemului de sănătate.
Surpriza zilei a venit de la Obama însuşi, care a adresat un mesaj manifestanţilor, care avertiza totuşi că reforma nu se poate face 'de azi pe mâine'.




Netanyahu va continua colonizarea în Ierusalim

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că politica Guvernului său în domeniul contrucţiilor la Ierusalim este "aceeaşi ca la Tel-Aviv", reiterându-şi astfel, duminică, refuzul de a opri colonizarea în Oraşul Sfânt.
"Politica în domeniul construcţiilor la Ierusalim este aceeaşi ca şi cea care este în vigoare la Tel-Aviv", a afirmat Netanyahu, în faţa miniştrilor săi, înainte de şedinţa săptămânală a Cabinetului.
"Vom continua să construim la Ierusalim, aşa cum am făcut în ultimii 42 de ani", arăta oficialul, citat de RIA Novosti.
Netanyahu a adăugat că şi-a clarificat poziţia într-un text scris, transmis secretarului american de Stat, Hillary Clinton. Aceasta îi ceruse explicaţii privind un proiect de construire de locuinţe într-un cartier de colonişti evrei din Ierusalimul de Est anexat.
Israelul consideră că Oraşul Sfânt în ansamblul său este capitala sa "indivizibilă şi eternă". Pe de altă parte, palestinienii vor să transforme Ierusalimul de Est în capitala noului lor stat.









Bulgaria introduce o taxă "pe lux" în cadrul măsurilor anticriză

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a anunţat duminică introducerea unei taxe "pe lux", după o şedinţă de Guvern în care au fost discutate măsurile anticriză.
Taxa "pe lux" va fi aplicată deţinătorilor de maşini cu peste 150 de cai putere, proprietarilor de iahturi sau case, respectiv, apartamente de peste 250 de metri pătraţi, enumeră Novinite.
O altă măsură anticriză va fi introducerea unei grile de salarizare în cazul funcţionarilor publici. "Salariul premierului va fi cel mai mare mare dintre cele ale oficialilor", arăta oficialul .
El a declarat că Guvernul nu va modifica taxele pentru sectorul privat, dar a precizat că va adăuga o taxă pentru depozitele bancare de peste 100.000 de leva (circa 50.000 de euro).

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close