Antena 3 CNN Externe Revista presei. SUA: noua colonie israeliană, ?periculoasă? pentru pace. Obama ratează termenul pentru închiderea Guantanamo. Franţa: Abbas, ?indispensabil? păcii

Revista presei. SUA: noua colonie israeliană, ?periculoasă? pentru pace. Obama ratează termenul pentru închiderea Guantanamo. Franţa: Abbas, ?indispensabil? păcii

3 minute de citit Publicat la 04:44 19 Noi 2009 Modificat la 04:44 19 Noi 2009
Revista presei. SUA: noua colonie israeliană, ?periculoasă? pentru pace. Obama ratează termenul pentru închiderea Guantanamo. Franţa: Abbas, ?indispensabil? păcii
Barack Obama: noua colonie israeliană este ?foarte periculoasă? pentru pace

Preşedintele american a transmis un rar avertisment Israelului că planul de construire a 900 de noi case pentru coloniştii evrei din Ierusalimul de Est s-ar putea dovedi deosebit de periculos, prin provocarea palestinienilor.
În timp ce Israel a decis să îşi apere sfidător dreptul de a construi pe pâmânt ocupat, Obama a condus corul internaţional de condamnare a deciziei acesteia. El declara că dezvoltarea coloniei Gilo doar îi va jena pe palestinieni, punând în pericol procesul de pace din Orientul Mijlociu şi chiar securităţii Israelului, arată The Daily Telegraph.
"Cred că acea colonie suplimentară nu contribuie la securitatea Israelului, cred că le va fi mai greu să facă pace cu vecinii lor. Cred că îi înveninează pe palestinieni de o manieră ce s-ar putea dovedi foarte periculoasă."
Comentariile lui Obama au fost ambalate cu grijă comparatic cu limbajul dur folosirt de Londra, Rusia şi ONU. Totuşi este rar ca un preşedinte american să critice Israelul.
Comentariile sale par să reprezinte frustrarea Washingtonului legată de lipsa de reciprocitate a Israelului după ce Obama s-a retras de la apelurile la un îngheţ total al construcţiilor în coloniile evreieşti în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.




Casa Albă recunoaşte că ratează termenul pentru închiderea Guantanamo

Preşedintele american Barack Obama a recunoscut pentru prima dată că închisoarea de la Guantanamo nu va putea fi închisă la data prevăzută, la sfârşitul lunii ianuarie, aşa cum a promisese la instalarea la Casa Albă.
"Cât priveşte Guantanamo, aveam o dată-limită pe care am ratat-o", a recunoscut liderul american.
La câteva zile după sosirea la Casa Albă, Obama a ordonat închiderea în ianuarie 2010 a închisorii din Guantanamo, dorind astfel să se rupă de politicile controversate ale lui predecesorului său, George W. Bush.
Liderul american a declarat că "nu este dezamăgit" că termenul este ratat, dar a subliniat că ştia "că urma să fie greu". Oficiialii încearcă să stabilească ce să facă cu cei circa 215 deţinuţi reţinuţi încă în Cuba, explică BBC News.


Franţa susţine că Abbas este ?indispensabil? păcii

Ministrul francez de externe Bernard Kouchner a cerut crearea unui stat palestinian şi aprecia că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este "indispensabil" pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, transmite France24.
"Vrem să subliniem că preşedintele Abbas este indispensabil, iar procesul de pace nu poate înainte fără el," declara Kouchner în Iordania, alături de negociatorul şef palestian Saeb Erekat, după o întâlnire cu Abbas.
"Am venit să ofer sprijinul Franţei pentru preşedintele Abbas şi să spunem că suntem hotărâţi să mergem mai departe."



Vicepreşedintele irakian s-a opus prin veto legii electorale

Organizarea alegerilor legislative în ianuarie în Irak este incertă, după ce vicepreşedintele sunit Tarik al-Hashemi a anunţat că s-a opus prin veto legii electorale.

Această decizie obligă parlamentul să rediscute legea, ceea ce ar putea duce la amânarea scrutinului. ?La 15 noiembrie, am trimis o scrisoare legislativului pentru a cere o revizuire a legii. Parlamentul mi-a propus să folosesc dreptul de veto la articolul contestat, ceea ce am făcut astăzi? , a declarat acesta.
?Modificarea legii vizează să facă mai echitabilă reprezentarea irakienilor din străinătate. Nu este vorba numai de refugiaţi în ţările vecine, ci de toţi irakienii, de toate confesiunile, care trăiesc în afara ţării şi care sunt patru milioane?.
În opinia lui, legea, adoptată de parlament la 8 noiembrie, după 12 amânări, trebuie să prevadă că 15% din mandatele de deputat revin minorităţilor şi irakienilor din străinătate, adică 48 de locuri din 323, faţă de 5% (16 locuri), cât prevede textul actual al legii, explică Associated Press.
Decizia vicepreşedintelui irakian ameninţă să submineze democraţia fragilă a Irakului şi să afecteze planurile Washingtonului de a retrage toate trupele până la sfârşitul lunii august.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close