Antena 3 CNN Externe Revista presei. Şeful BP, criticat dur în Congresul american. Israel: 120.000 de evrei ultrareligioşi protestează contra legislaţiei integrării

Revista presei. Şeful BP, criticat dur în Congresul american. Israel: 120.000 de evrei ultrareligioşi protestează contra legislaţiei integrării

Revista presei. Şeful BP, criticat dur în Congresul american. Israel: 120.000 de evrei ultrareligioşi protestează contra legislaţiei integrării
18 Iun 2010   •   04:56

 

 

 

 

Şeful BP, criticat dur în Congresul american

Preşedintele BP, Tony Hayward, a fost criticat dur, joi, în cursul audierilor în Congresul SUA, reproşându-i-se că firma pe care o conduce a ignorat riscurile forărilor în Golful Mexic, scrie The Daily Telegraph.

Preşedintele Comisiei pentru Energie şi Comerţ din Camera Reprezentanţilor, democratul Henry Waxman, s-a declarat "uimit" de "automulţumirea" companiei BP înaintea exploziei produse la platforma Deepwater Horizon.

El arăta că a analizat mii pagini de documente ale BP, ?inclusiv email-urile dumneavoastră. Nu există niciun email sau document care să sugereze că aţi fi acordat cea mai mică atenţie riscurilor", a acuzat Waxman.

Întrebat în legătură cu aparentele nereguli dinaintea dezastrului ecologic, Hayward a declarat că este prematur să fie trase concluzii. Replica lui Waxman a fost că şeful BP refuză să îşi asume responsabilitatea.

Henry Waxman a acuzat BP că a redus măsurile de siguranţă în scopul economisirii fondurilor, situaţie care a favorizat producerea exploziei şi scufundarea platformei Deepwater Horizon.

  

Israel: 120.000 de evrei ultrareligioşi condamnă legislaţia civilă

 

 În jur de 120.000 de evrei ultrareligioşi în costume negre au manifestat, joi după amiaza, la Ierusalim şi Bnei-Brak, lângă Tel Aviv, condamnând intervenţia Curţii supreme de justiţie în probleme religioase şi reafirmând supremaţia Tora.

Este cea mai mare manifestaţie de acest fel din ultimii zece ani, în Israel, fiind transmisă în direct de posturile de televiziune.

Poliţia fusese plasată joi în "stare de alertă avansată", aproximativ 10.000 de agenţi luând poziţie la Ierusalim şi la Beit Shmesh, un bastion ultrareligios situat între Tel Aviv şi Bnei-Brak.

Aceştia se pregăteau pentru protestele ultra-ortodocşilor privind o decizie a Curţii Supreme de a trimite la închisoare un grup de părinţi de origine europeană, Aşkenazi, pentru că au refuzat să îşi trimită fetele la şcoală cu evreice de origine Sefardă- cu părinţi din Orientul Mijlociu, explică AFP.

 

Membri ai grupării hasidice Slonim, de origine rusă avertizaseră miercuri că preferă închisoarea, decât să admită ca eleve de origine sefardă să înveţe alături de fetele lor, la o şcoală din implantarea Immanuel, în Cisiordania.

Acuzaţi de rasism, părinţii /aproximativ 40 de cupluri/ care şi-au retras fiicele de la şcoală în august 2009, drept urmare a deciziei tribunalului privind integrarea altor eleve în instituţia de învăţământ, au fost condamnaţi luni de Curtea supremă la două săptămâni de închisoare, în caz că refuză să se supună sentinţei judecătoreşti.

Joi, preşedintele Shimon Peres l-a convocat în această problemă pe adjunctul ministrului educaţiei Meir Porush, membru al unui partid ultrareligios aşkenaz.

Cotidianul Israel Hayom, care se distribuie gratuit, a comparat acest scandal cu cel provocat la liceul Little Rock din statul american Arkansas, unde, la sfârşitul anilor '50, preşedintele Eisenhower a fost nevoit să trimită Garda naţională, pentru a pune capăt segregaţiei rasiale.

Deşi reprezintă doar 10% din populaţia israeliană, aproximativ 650.000 de persoane, comunitatea ultrareligioasă se opune vehement oricărui amestec al statului în afaceri religioase.

 

 

Rusia: Duma amână ratificarea START-2 pentru toamnă

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, a amânat pentru toamnă examinarea Tratatului de reducere a armelor strategice ofensive START-2, prevăzută iniţial în această sesiune care se încheie în prima jumătate a lunii iulie, a anunţat joi preşedintele camerei, Boris Grîzlov, citat de ITAR TASS.

În acelaşi timp, şeful Comitetului din Dumă pe probleme internaţionale, Konstantin Kosaciov arăta că deputaţii au cerut de la departamentele de profil documente suplimentare în vederea pregătirii ratificării Tratatului START-2, fără a preciza însă despre ce documente este vorba.

El sublinia totuşi că parlamentarii nu au avut obiecţii la textul tratatului, comunică şi Moscow Times.

Cu toate acestea, unii şi-au exprimat dezamăgirea legată de unele chestiuni nespecificate căora ar fi trebuit să li se acorde mai multă atenţie.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a cerut de altfel deputaţilor ruşi să ratifice tratatul în acelaşi timp cu SUA, subliniind că nu doreşte ca Moscova să se angajeze a ratifca documentul până ce nu este evident că SUA va face acelaşi pas-.

 Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close