Antena 3 CNN Externe Revista presei. Rusia: Protestele din Iran sunt problema internă a republicii islamice. SUA: Lege anti-tutun mai dură. 6 morţi, 76 răniţi în accident de metrou la Washington

Revista presei. Rusia: Protestele din Iran sunt problema internă a republicii islamice. SUA: Lege anti-tutun mai dură. 6 morţi, 76 răniţi în accident de metrou la Washington

Revista presei. Rusia: Protestele din Iran sunt problema internă a republicii islamice. SUA: Lege anti-tutun mai dură. 6 morţi, 76 răniţi în accident de metrou la Washington
23 Iun 2009   •   05:54
Rusia: Protestele din Iran sunt problema internă a republicii islamice

Russia a declarat luni că priveşte toate chestiunile legate de alegerile prezidenţiale iraniene ca o problemă internă a republicii islamice.
?Potrivit rezultatelor anunţate oficial, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad," a declarat ministerul rus de Externe într-un comunicat, citat de Reuters.
?Considerăm toate chestiunile legate de alegerile iraniene ca problema exlusiv internă a acestei ţări. Credem că toate neînţelegerile ce au apărut după alegeri trebuie rezolvate în conformitate cu legile şi constituţia republicii islamice."

Europenii pun presiune pe Iran să înceteze înăbuşirea protestelor

Europa şi-a accentuat presiunea pe Iran pentru a pune capăt înăbuşirii sângeroase a protestelor de stradă, simţindu-se mai puţin constrânsă în a-şi exprima poziţia decât preşedintele Barack Obama ? care a făcut din deschidere către republica islamică un punct important al politicii sale externe.
Ca Obama, liderii europeni însă au temperat reacţia lor, temându-se să nu treacă linia ce ar înrăutăţi situaţia pentru dizidenţii din Teheran şi ar submina eforturile de a opri ambiţiile nucleare iraniene, consideră AP.
De asemenea, nu au existat discuţii legate de sancţiuni economice sau diplomatice, ce s-ar putea întoarce contra Europei într-un moment când Iran este considerat ca partener esenţial în chestiunile regionale, de la Afganistan la Irak la conflictul arabo-israelian.
Ţările europene au convocat luni, la unison, diplomaţii iranieni pentru a emite avertismente contra continuării violenţei contra demonstranţilor.
Cehia, ce deţine preşedinţia UE, a respins acuzaţiile iraniene de ingerinţă, declarând ambasadorului iranian că UE are dreptul de a se întreba dacă procesul electoral transparent şi democratic a fost respectat în orice stat.

6 morţi, 76 răniţi în accident de metrou la Washington

O linite de metrou a deraiat şi a intrat în coliziune cu alta, la oră de vârf, accident ce a dus la moartea a 6 persoane şi rănirea altora 76 în cel mai grav accident din istoria metroului din Washington.
Imaginele tv arătau cel puţin două vagoane a unui tren ridicate în aer şi căzute pe cel de-al doilea tren,strivind parţial un vagon.
Accidentul s-a produs la ora locală 17.02 (23.02 ora României) lângă staţia Fort Totten, explicăAFP.


Marea Britanie retrage familiile diplomaţilor din Teheran

Marea Britanie a anunţat luni că a decis să repatrieze familiile personalului de la ambasada sa de la Teheran, la puţin timp după ce şi-a descurajat cetăţenii să efectueze călătorii neesenţiale în Iran.

Continuarea violenţei ce a urmat alegerilor prezidenţiale contestate de la 12 iunie 'a avut consecinţe importante asupra familiilor personalului nostru, care nu sunt în măsură să trăiască în condiţii normale. În consecinţă, retragem familiile personalului ambasadei până la îmbunătăţirea situaţiei', a precizat Foreign Office,citat de
The Telegraph..
'Nu ne vom retrage personalul din ambasadă şi sperăm că familiile lor se vor putea reîntoarce cel mai curând posibil', a continuat ministerul. 'Nu credem că este necesar să reducem personalul în acest stadiu, cu toate că vom continua să monitorizăm situaţia cu cea mai mare vigilenţă', a precizat diplomaţia britanică.



SUA: Lege privind tutunul mai dură

Preşedintele american a semnat o legislaţie cheie ce dă Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente- FDA- puterea de a reglementa producţia, marketingul şi vânzarea de tutun.

FDA va primit dreptul de a interzice ţigările cu gust de bomboane sau fructe, considerate a fi direcţionare spre fumătorii ?începători?, inclusiv tinerii. De asemenea se interzice folosirea unor termeni precum "light" şi cere etichete de avertizare mai mari, precum restrânge şi reclamele, scrie CNN.
Se mai cere reducerea nivelului de nicotină din ţigarete.


Teheran: Atac diplomatic la Occident

"Ţările occidentale s-au amestecat în procesul electoral exagerând manifestaţiile organizate împotriva rezultatelor scrutinului" de la 12 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Teheran, Hassan Qashghavi.

"Franţa a mers până la a cere anularea rezultatelor alegerilor" prin care Ahmadinejad a obţinut un nou mandat de patru ani, a declarat acesta indignat. "Ce drept au aceştia să facă aceste remarci nepotrivite şi iresponsabile?", a întrebat el, citat de CNN şi WashingtonTV.

Qashghavi a anunţat că Iranul va răspunde acestor ingerinţe "la momentul oportun".

Purtătorul de cuvânt a lansat, de asemenea, noi critici la adresa posturilor BBC şi Vocea Americii, acuzând directorii acestor instituţii că ar fi "în mod oficial fii spirituali ai (premierului israelian Benyamin) Netanyahu şi ai (ministrului israelian al Afacerilor Externe, Avigdor) Lieberman".


Obiectivul acestor două instituţii de presă, britanică şi, respectiv, americană, ar fi în opinia acestuia de a "conduce la dezintegrarea Republicii islamice prin relatările despre tulburările care au urmat după alegeri".

BBC şi postul american CNN au creat, în opinia lui Quashghavi, "o sală de control pentru un război psihologic".

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close