Antena 3 CNN Externe Revista presei. Rusia nu mai livrează sisteme de interceptare Iranului. Servicicul Secret SUA are dificultăţi în a-l proteja pe Obama.

Revista presei. Rusia nu mai livrează sisteme de interceptare Iranului. Servicicul Secret SUA are dificultăţi în a-l proteja pe Obama.

Revista presei. Rusia nu mai livrează sisteme de interceptare Iranului. Servicicul Secret SUA are dificultăţi în a-l proteja pe Obama.
22 Oct 2009   •   05:00
Servicicul Secret SUA are dificultăţi în a-l proteja pe Obama

Un raport intern al congresului american pune la îndoială capacitatea Serviciului Secret american de a-şi îndeplini îndatoririle. Raportul arată că Serviciul Secret are dificultăţi din pricina ameninţărilor crescânde la adresa lui Obama, cuplate cu o reducere a bugetului. Unii apreciază că agenţia ar putea renunţa la o parte din rolurile sale sau deplin în sectorul financiar al ţării pentru a-şi putea concentra resursele spre protejarea preşedintelui şi altori lideri de top, scrie Boston Globe citând analiza secretă.
Raportul, realizat în august, arătta că ?dacă s-ar face acum o evaluare a celor două misiuni ale serviciului, este o mare posibilitatea să se descopere că este ineficient...să ducă la capăt misiunea de protecţie şi de investigare a infracţiunilor financiare."
Ronald Kessler, autorul unei cărţi despre protecţia asigurată de Serviciul Secret preşedinţilor americani, arăta că ameninţările la adresa lui Obama sunt cu 400 procente mai mari decât pe vremea lui George W. Bush, în timp ce dimensiunea agenţiei s-a redus cu 5.3 la sută.


200 de oficiali afgani electorali, concediaţi

Peste 200 de angajaţi electorali din Afganistan au fost concediaţi de către ONU pentru implicarea în fraudarea scrutinului prezidenţial din august. În timp ce se pregăteşte un al doilea tur pentru 7 noiembrie, organizatorii doresc să evite o fraudă masivă precum s-a petrecut anterior.
În plus Abdullah Abdullah, cel care se va confrunta cu actualul preşedinte Hamid Karzai pentru cea mai înaltă funcţie, declara că va cere o serie de condiţie din partea organizatorilor pentru a se asigura că votul va fi corect, explică The Daily Telegrapj.
Printre aceste cereri se bănuişte că va fi şi includerea uneia referitoare la a nu se organiza secţii de votare în regiunile controlate de talibani, unde nu se pot monitoriza alegerile.


Rusia se teme că va pierde miliarde dacă nu vinde sisteme de interceptare Iranului

Iranul nu a plătit comanda de rachete antiaeriene de tip S-300 către Rusia, contractul fiind "îngheţat" din motive politice, a explicat o sursă guvernamentală rusă, citată de Interfax, relatează AFP, citat de agenţia iraniană de limbă engleză PressTV.
"Deşi contractul a fost semnat în urmă cu câţiva ani, Rusia nu a validat intrarea acestuia în vigoare, iar Iranul nu a plătit", a declarat oficialul sub protecţia anonimatului.
"Livrarea sistemelor de tip S-300 Iranului a fost îngheţată pe o perioadă nedeterminată din cauza situaţiilor care au apărut chiar după semnarea contractului", a adăugat aceasta precizând "că totul depinde de circumstanţele politice, întrucât acest contract nu este un simplu acord comercial".
Moscova este nehotărâtă în ceea ce priveşte livrarea rachetelor sol-aer de tip S-300, care ar îngreuna bombardarea instalaţiilor nucleare iraniene.
Israelul, Statele Unite şi Europa s-au pronunţat împotriva livrării acestui sistem către Iran, în timp ce Rusia nu a recunoscut niciodată oficial că ar fi semnat un contract în
acest sens cu Teheranul, insistând însă pe dreptul său de a vinde armament "defensiv".
Rusia a calculat că va mierde ?miliarde? dacă acest contract nu este dus la îndeplinire. ?Livrarea de sisteme S-300 către Iran depinde în întregime de conducerea statului?, preciza o sursă militară, pentru RIA Novosti.
În timp ce expertul militar Konstantin Makienko calculase că Rusia ar putea pierde un miliard de dolari din profit plus 300-400 milioane de dolari ca amenzi şi penalităţi dacă nu respectă contractul.
Oficialii militari ruşi insistă că S-300 esze o armă defensivă, nu se află sub embargo, iar Rusia poate decide singură cui să livreze şi cui nu.
Ultima versiune de S-300 este S-300PMU2 Favorit, ce are o rază de 195 kilometri, şi poate intercepta avioane sau rachete balisitice la altitudini între 10 metri şi 27 kilometri.



Statul american, şocat de rezultatele slabe ale GM şi Chrysler

Managementul financiar şocant de slab de la General Motors şi Chrysler au redus şansele lor pentru o salvare federală, dar oficialii se temeau a le lăsa să se prăbuşească, a declarat fostul şef al compartimentului guvernamental pentru industria auto.
Steven Rattner a precizat că era îngrijorat de "managementul surprinzător de slab" de la companiile din Detroit şi că GM avea "probabil cele mai slabe operaţiuni financiare pe care le-a văzut vreunul dintre noi vreodată", relatează AP.
Acesta mai arăta că directorii GM erau docilii în faţa dovezilor unui dezastru iminient iar fostul preşedinte Rick Wagoner avea un ton arogant.
Rattner a descris munca sa în cadrul comisiei administraţiei Obama ce a dus GM şi Chrysler spre protecţia legii falimentului, ajutarea cu miliarde de dolari şi negocierile cu sindicatele, furnizorii şi dealerii. Acum guvernul american deţine 61 procente din GM şi 8 la sută din Chrysler.



Obama, Hu promit să încheie cu succes summitul pentru schimbarea climatică

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Hu Jintao au promis în timpul unei convorbiri telefonice să asigire succesul discuţiilor despre schimbările climatice de la Copenhaga, scrie AFP.
Discuţii dintre cei doi a venit pe fondul avertismentelor că summitul din Danemarca din decembrie nu îşi va atinge ţelul de ajungere la un acord global pentru schimbarea climatică ce să înlocuiască acordul de la Kyoto .


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close