Antena 3 CNN Externe Revista presei. Războiul din Sri Lanka se încheie după 26 de ani. Lituania alege o femeie preşedinte. Gripa porcină: OMS ar putea ridica nivelul de alertă la şase

Revista presei. Războiul din Sri Lanka se încheie după 26 de ani. Lituania alege o femeie preşedinte. Gripa porcină: OMS ar putea ridica nivelul de alertă la şase

4 minute de citit Publicat la 05:51 18 Mai 2009 Modificat la 05:51 18 Mai 2009
Revista presei. Războiul din Sri Lanka se încheie după 26 de ani. Lituania alege o femeie preşedinte. Gripa porcină:  OMS ar putea ridica nivelul de alertă la şase
Războiul din Sri Lanka se încheie după 26 de ani
Armata sri-lankeză a anunţat duminică eliberarea tuturor civililor din zona de nord-est a ţării prinşi în conflictul dintre rebelii tamili şi forţele guvernamentale, în timp ce rebelii s-au declarat învinşi, ceea ce a provocat manifestări de bucurie în toată ţara.

Un purtător de cuvânt militar, generalul Udaya Nanayakkara, a precizat că în jur de 63.000 de etnici tamili civili au părăsit zona în ultimele trei zile. 'Aceasta înseamnă că i-am salvat pe toţi civilii folosiţi de Tigrii tamili ca scuturi umane', a explicat generalul

Forţele guvernamentale sri-lankeze continuă lupta cu cele câteva centre de rezistenţă ale rebelilor rămase în junglă.

Preşedintele statului, Mahinda Rajapakse, a afirmat sâmbătă că rebelii tamili 'terorişti au fost zdrobiţi' în ultima lor enclavă din nord-estul insulei. Războiul împotriva Tigrilor de eliberare a Eelamului tamil (LTTE), care durează din 1983 în această insulă din Oceanul Indian, va fi încheiat 'foarte curând', indicase anterior Ministerul Apărării, în condiţiile înmulţirii apelurilor internaţionale pentru încetarea luptelor vizând salvarea a zeci de mii de civili.

Conform estimărilor Naţiunilor Unite, 6.500 civili au fost ucişi şi 14.000 răniţi în perioada ianuarie-jumătatea lunii aprilie, în cadrul aşa-numitei ofensive finale lansate de armata sri-lankeză asupra insurecţiei separatiste. În patru luni, estimează ONU, aproape 200.000 persoane şi-au părăsit căminele de teama luptelor, fiind cazate în tabere de refugiaţi din nordul ţării, unde accesul presei este foarte limitat.
În momentul de vârf, rebelii controlau o cincime din insulă. Aceştia aveau o armată regulată, dotată cu baterii de artilerie, marină şi forţe aeriene, finanţată cu 200-300 milioane dolari pe an din contrabandă sau fraudă, scrie AP.


Comisarul UE pe buget, prima femeie preşedinte a Lituaniei

Comisarul Uniunii Europene pentru buget a devenit prima femeie preşedinte a Lituaniei, după alegerile de duminică.
?Sunt recunoscătoare pentru responsabilitatea investită în mine?, declara Dalia Gribauskaite , după primul tur de scrutin.
Cifrele de la peste jumătate din centrele de votare din Lituania arătau că independenta Gribauskaite a obţinut 66,33% din voturi, în faţa lui Algirdas Butkevicius, social democratul creditat cu 12,54 procente, scrie The Telegraph.

Conform legii lituaniene, jumătate din cei 2,7 milioane de alegători trebuie să se prezinte la vot pentru a putea declara un câştigător ce obţine majoritatea să mai participe şi la un tur doi.

Grybauskaite are 53 de ani şi centura neagră în arte marţiale şi susţine că modelele sale politice sunt Margaret Thatcher şi Winston Churchill. Ea a promis să scoată Lituania din ?umbrele economice şi politice?. Ea a făcut parte din Comisia Europeană din anul 2004.
Ultimele rezultate au confirmat că aceasta a obţinut 69.04% din voturi, în timp ce prezenţa la vot a fost de puţin peste 51%, ceea ce o scuteşte pe Dalia de un tur doi, subliniază AFP.




Obama a cerut obiectivitate în dezbaterea despre avort

Preşedintele american Barack Obama a cerut ambelor tabere din dezbaterea despre avort să urmărească o discuţie nepărtinitoare, în încercarea de a calma spiritele create de invitaţia de a vorbi la Notre Dame, cea mai respectată universitate catolică din SUA.
Decizia Notre Dame de a-i oferi un grad de onoare lui Obama şi de a-l invita să ţină un discurs a dus la câteva zile de protest. Deşi unii studenţi ameninţau cu boicotarea evenimentului, discursul în sine a atras aplauze şi ovaţii.
Criticii susţin că sprijinul lui Obama pentru dreptul la avort încalcă doctrina catolică. De asemenea, i se reproşează lui Obama că a redeschis experimente cu celule stem.
Obama a recunoscut că există emoţii puternice în jurul acestui subiect şi a cerut celor două părţi să găsească puncte comune, precum cel de prevenire a sarcinilor nedorite, trasnmite Reuters.
În timpul discursului, mai mulţi protestatari erau în curtea universităţii strigând lozinci anti-Obama. Din aceştia cel puţin 22 au fost arestaţi după ce au trecut de un cordon al poliţiei.



Gripa porcină: OMS ar putea ridica nivelul de alertă la şase

Numărul cazurilor confirmate de gripă porcină din Japonia a urcat duminică la 93, majoritatea liceeni şi profesori .

Bilanţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de duminică vorbea despre şapte cazuri confirmate în Japonia, dar bilanţurile acestei organizaţii sunt de obicei inferioare celor naţionale, din cauza verificărilor suplimentare.

Japonia anunţase sâmbătă că opt liceeni care nu fuseseră în nicio ţară afectată sunt infectaţi cu virusul gripei porcine. Această situaţie se înregistrează la Kobe , în timp ce alte câteva persoane sunt tratate drept cazuri suspecte în aceeaşi regiune. Acestea sunt primele cazuri de transmitere a virusului în interiorul graniţelor Japoniei. Autorităţile adună informaţii de la medici şi familiile pacienţilor, în încercarea de a reface traseul de propagare a virusului.
Potrivit autorităţile locale, peste 1.000 de şcoli şi grădiniţe situate în Kobe şi Osaka au fost închise, relatează New York Times.
Apariţia unui focar autonom de transmitere umană în altă regiune decât pe continentul american, de unde a plecat noul virus A (H1N1) ar putea justifica declanşarea fazei de alertă maxime a OMS, faza 6, şi prima mare pandemie de gripă a secolului al XXI-lea. OMS anunţase săptămâna trecută că se aşteaptă la apariţia unor noi focare autonome de infecţie.


Antena3.ro

×
x close