Antena 3 CNN Externe Revista presei. Raport: Tirurile de rachetă ale Hamas sunt crime de război. Rusia ameninţă cu sancţiuni pe exportatorii de arme către Georgia

Revista presei. Raport: Tirurile de rachetă ale Hamas sunt crime de război. Rusia ameninţă cu sancţiuni pe exportatorii de arme către Georgia

Revista presei. Raport: Tirurile de rachetă ale Hamas sunt crime de război. Rusia ameninţă cu sancţiuni pe exportatorii de arme către Georgia
07 Aug 2009   •   04:40

Raport: Tirurile de rachetă ale Hamas sunt crime de război

Tirurile de rachetă împotriva civililor israelieni lansate de mişcarea islamistă Hamas şi de alte grupări palestiniene din Fâşia Gaza sunt asimilate "crimelor de război", apreciază organizaţia Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat joi.

"Atacurile cu rachetă lansate de Hamas împotriva civililor israelieni sunt ilegale, de nejustificat şi pot fi asimilate crimelor de război", afirmă Iain Levine, director de programe în cadrul HRW şi autor al raportului, citat de AFP.

"Ca autoritate care guvernează Gaza, Hamas trebuie să declare în mod public că renunţă la aceste atacuri ce vizează aglomerări civile israeliene şi că îi pedepseşte pe cei care sunt responsabili de comiterea lor, inclusiv pe membrii ramurii sale militare", adaugă el.

"Forţele Hamas au încălcat regulile de război lansând deliberat şi orbeşte rachete împotriva oraşelor israeliene din zonele din Gaza locuite de civili, punându-i pe aceştia din urmă în faţa pericolului" ripostelor, subliniază Levine.
Raportul subliniază printre altele caracterul "non fiabil", adică imprecis, al rachetelor Qassam fabricate de palestinieni sau a celor de tip Grad din fosta URSS, lansate de Hamas.

"Cei care folosesc sau permit folosirea unor astfel de arme pentru atacuri îndreptate în mod deliberat şi fără distincţie împotriva civililor comit crime de război".



Rusia ameninţă cu sancţiuni pe exportatorii de arme către Georgia

Rusia ar putea impune sancţiuni economice Ucrainei dacă aceasta va continua să vândă arme Georgiei, a declarat ministrul rus adjunct al afacerilor externe, Grigori Karasin.

?Avem probe incontestabile privind continuarea livrărilor de arme ucrainene. Avem un dialog direct cu ţările care continuă să înarmeze Georgia, pentru a le face să înţeleagă că vom ţine cont de acest lucru în relaţiile noastre bilaterale?, a declarat Karasin, citat de ITAR TASS.

Întrebat în legătură cu posibilitatea unor sancţiuni economice, Karasin a răspuns că 'nu este exclus' acest lucru.

Premierul rus Vladimir Putin l-a criticat pe preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko în octombrie, acuzându-l că a livrat arme Georgiei în timpul conflictului ruso-georgian din august 2008, act pe care l-a calificat drept 'crimă'.

Oficialul rus ameninţa de altfel şi SUA, despre care arată că vinde arme către Tbilisi. ?Livrarea de arme din SUA continuă. Aceasta este îngrijorător şi vom lua măsuri corespunzătoare", ameninţa Karasin, fără a detalia, specifică AFP.



Barack Obama , confruntat cu revolte pe tema reformei sistemului medical


Preşedintele american Barack Obama se confruntă cu o revoltă în creştere pentru intenţia sa de reformare a sistemului sanitar, proiect estimat la 1,5 trilioane dolari, iar rata sa de susţinere a ajuns la minimul de până acum.
După 200 de zile ca preşedinte, ratingul său este de 50 procente, în timp ce o serie de întâlniri publice convocate de democraţi pentru a promova reformele au degenerat în scandaluri, iar un congresman a primit ameninţări cu moartea, arată The Daily Telegraph.
Parlamentarii democraţi care promovează controversatul plan al lui Obama de reformare a sistemului medical au devenit ţinte publice ale temerilor că clasa de mijloc va fi afectată cel mai mult prin creşterea primelor de asigurare pentru a acoperi şi îngrijirea celor săraci.







Sonia Sotomayor a fost confirmată ca judecător al Curţii Supreme

Sonia Sotomayor a fost confirmată, joi, ca judecător al Curţii Supreme, fiind primul membru al instanţei supreme din SUA de origine hispanică. Senatul SUA a pus capăt astfel unei dezbateri care durează de câteva luni.
A treia femei din istoria Curţii va depune jurmântul sâmbătă, fiind prima nominalizare democrată în 15 ani.
Votul din Senat a fost de 68-31 pentru nominalizarea lui Sotomayor, în vârstă de 55 ani, majoritatea republicanilor repingând propunerea, transmite AP..
Considerată un judecător moderat de stânga, venirea ei nu urmează să modifice în profunzime componenţa Curţii. Judecătorii Curţii Supreme a Statelor Unite sunt numiţi pe viaţă.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close