Antena 3 CNN Externe Revista presei. Raport: Rusia ar trebui să intre în NATO şi UE. Obama cere democraţilor să închidă televizoarele şi să vorbească cu oamenii. SUA respinge schimbul de prizonieri cu Iran

Revista presei. Raport: Rusia ar trebui să intre în NATO şi UE. Obama cere democraţilor să închidă televizoarele şi să vorbească cu oamenii. SUA respinge schimbul de prizonieri cu Iran

Revista presei. Raport: Rusia ar trebui să intre în NATO şi UE. Obama cere democraţilor să închidă televizoarele şi să vorbească cu oamenii. SUA respinge schimbul de prizonieri cu Iran</b>
04 Feb 2010   •   04:44


Obama cere democraţilor să închidă televizoarele şi să vorbească cu oamenii


Preşedintele american le cere senatorilor să nu abandoneze idealurile lor în faţa regresului electoral. El susţine că ei ar trebui să scape de obsesiile cu ştirile tv şi online şi ar trebui să vorbească cu americanii obişnuiţi.
Liderul american le-a cerut aliaţilor să se adune în pofida regresului electoral şi să paricipe la adoptarea reformei medicale, dar şi să renunţe la a se baza pe bloguri şi televiziune pentru ştiri, scrie LA Times.
El sublinia că sursele online şi TV creează la Washington "o cameră a ecoului", care este exagerat fixată pe analiză politică, când o perspectivă mai bună asupra lumii vine din discuţiile cu americanii.




Părinţii din Haiti au cedat copiii baptiştilor acuzaţi de răpire şi trafic


Americanii arestaţi în Haiti pentru că ar fi răpit unii copii i-au luat pe aceştia chiar de la părinţi, care i-au cedat de bună voie misionarilor americani ce promiseseră o viaţă mai bună pentru ei. Noua versiune contrazice afirmaţiile liderului grupului baptist conform cărora copiii proveneau din orfelinate şi rude îndepărtate.

Cei 10 baptişti arestaţi au fost reţinuţi pentru că au încercat să treacă 33 de copii haitieni peste graniţa cu Republica Dominicană fără a avea documentele necesare, ei fiind acuzaţi de trafic de copii.
Unii părinţi au declarat că au predat copiii pe 28 ianuarie, la două zile după ce un angajat local la orfelinat care lucra pentru baptişti a prezentat întregului sat oferta americanilor, relatează CBS News.
Sătenilor li s-a spus că ar fi urmat copiii să fie educaţi la o casă în Republica Dominicană pentru a putea reveni ulterior să aibă grijă de familie. Sătenii s-au grăbit să accepte oferta şi nu au plecat mai mulţi copii deoarece autobzul se umpluse.


Hilary Clinton respinge schimbul de prizonieri cu Iran

Secretarul american de stat a respins propunerea Iranului pentru un schimb de prizonieri între cele două state. Teheran dorea ca unii iranieni deţinuţi în SUA să fie eliberaţi în schimbul a trei turişti americani reţinuţi în republica islamică.
Hillary Clinton a cerut de altfel ca turiştii să fie eliberaţi imediat din motive umanitare şi a calificat acuzaţiile contra acestora ca fiind nedrepte, explică BBC News.
Cei trei au fost arestaţi în iulie după ce au trecut ilegal graniţa în Iran şi riscă să fie acuzaţi de spionaj.









Raport prezidenţial: Rusia ar trebui să intre în NATO şi UE



Un centru de analize apropiat Kremlinului a publicat miercuri un raport în care îndeamnă autorităţile ruse să continue democratizarea Rusiei şi să ia în considerare aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană.

În viitorul apropriat, Rusia ar putea deveni o democraţie multipartit, cu o presă liberă şi membră a NATO şi UE. Aceasta este viziunea unui centru analize înfiinţar de preşedintele Rusiei, exprimată în cadrul unei analize despre calea de urmat pentru Mosxova în următorii ani.

Printre propunerile radicale se numărăr reducerea armatei la o forţă voluntară, restabilirea alegerilor pentru guvernatorii regionali şi reducerea drastică a participării statului în economie.

Raportul Institutului pentru Dezvoltarea Contemporană (INSOR), înfiinţat de preşedintele Dmitri Medvedev în 2008, arată că "liderii ruşi trebuie să prezinte opţiunea lor asupra viziunii ţării" mai ales că Rusia este acum la o răscruce între a deveni o ţară modernă şi a-şi pierde statutul de mare putere.
Documentul intitulat "Rusia secolului XXI - model pentru un viitor atrăgător", consideră că este necesară trecerea la un sistem multipartit real, având în vedere că în prezent viaţa politică este dominată de partidul Rusia Unită.

Igor Iurghens, şeful instituţiei, sublinia că există "o mare speranţă " că Medvedev este omul potrivit pentru a implementa schimbările, transmite AFP.


Referindu-se la Putin însă, despre care mulţi susţin că este adevăratul lider al Rusiei, cercetătorul a fost mai precaut, cu atât mai mult cu cât recent Iurghens declara că riscă să stea prea mult la putere precum liderul sovietic Brejnev.


"Rolul lui Vladimir Putin va fi cum consideră el. Este un personat care -şi-a câştigat un rol meritat în istorie. Popularitatea sa îi permite să iar oricefel de decizie. Contăm pe bunul său simţi".

În privinţa politicii externe, Rusia trebuie să adere la o Alianţă Nord-Atlantică reformată şi să analizeze posibilitatea aderării la Uniunea Europeană, recomandă raportul.


Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close