Antena 3 CNN Externe Revista presei. Obama vrea acţiune acum în reformarea sănătăţii. SUA şi Afganistan contra Germaniei, pentru uciderea din ?eroare? a unor civili. Iran are sistem antirachetă

Revista presei. Obama vrea acţiune acum în reformarea sănătăţii. SUA şi Afganistan contra Germaniei, pentru uciderea din ?eroare? a unor civili. Iran are sistem antirachetă

3 minute de citit Publicat la 05:36 08 Sep 2009 Modificat la 05:36 08 Sep 2009
Revista presei. Obama vrea acţiune acum în reformarea sănătăţii. SUA şi Afganistan contra Germaniei, pentru uciderea din ?eroare? a unor civili. Iran are sistem antirachetă

Obama: este timpul să se acţioneze în reforma sanitară

Preşedintele american Barack Obama crede că "este timpul să se acţioneze" cu reforma sănătăţii. El doreşte să preia din nou iniţiativa pe acest subiect sensibil, din care a făcut prioritatea numărul unu a administraţiei sale.

"Este vremea să facem ce este bine pentru familiile de muncitori ai Americii, să lăsam partizaniratul deoparte, să nu mai spunem lucruri false, să fim o naţiune şi să adoptăm reforma sistemului sanitar acum, în acest an," declara Obama, citat de Reuters.
Acesta poate fi considerat de altfel o deschidere pentru discursul pe care îl va ţine în faţa congresului miercuri.
Cum procentul de susţinători a scăzut de la recordurile anterioare, efortul lui Obama de a prelua controlul asupra dezbaterilor este văzut ca test crucial al conducerii sale.

NATO şi Afganistan contra Germaniei, pentru o ?gravă eroare? comisă în atac aerian

UN atac aerian al NATO asupra civililor afgani a fost "o gravă eroare de judecată" a forţelor germane, crede preşedintele afgan Hamid Karzai. Cu toate acestea Germania şi-a apărat din nou decizia comandantului său de a ordona raidul de săptămâna trecută.
"Generalul Stanley McChrystal mi-a telefonat să-mi spună că nu el a ordonat atacul," arăta Karzai referindu-se la comandantul trupelor SUA din Afganistan.
Berlin a avertizat să nu se facă judecăţi pripite ale celei mai sângeroase operaţiuni a trupelor germane de la cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.
Atacul, în care un avion de luptă american F-15 a bombardat camioane cu combustibil deturnate de talibani, a devenit o mare problemă internă în Germania înainte de alegeri.
Ministerul apărării arăta că decizia de atac a fost luată pe baza informaţiilor că acolo s-ar afla talibani înarmaţi. Primele estimări vorbesc despre moartea a circa 70 de civili în atac.
Se subliniază că decizia de atac a fost luată după observaţii ale unui bombardier B-1B, două avioane F-15, pe baza unor date primite de la un informator afgan de încredere, dar şi de la altă sursă, relatează NY Times.
De asemenea, ministrul german al Apărării Franz Josef Jung, deşi nu mai susţinea, ca anterior, că doar insurgenţi au fost ucişi în atac, arăta că nu poate exclude uciderea unor civili, deşi ?partea predominantă era formată din talibani.?
Episodul subliniază tensiunile dintre aliaţii NATO, Germania fiind acuzată şi anterior că îşi reduce implicarea în luptă.


Iranul a creat un sistem de apărare antirachetă

Iranul a dezvoltat un sistem de apărare împotriva rachetelor de croazieră, a declarat generalul Ahmad Mighani, comandant al unităţii de apărare antiaeriană Khatam ol-Anbia.
?Iranul a reuşit să construiască un sistem de apărare capabil să repereze şi să distrugă rachetele de croazieră?, a spus acesta. Mulţi experţi se îndoiesc însă de capacităţile sistemului, explică Jerusalem Post.





Şeful AIEA neagă că a luat apărarea Iranului

Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice AIEA, Mohamed ElBaradei, a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi disimulat dovezi împotriva Iranului. ?Aceste acuzaţii sunt motivate politic şi nu au absolut niciun fundament. Astfel de tentative de a influenţa activitatea secretariatului reprezintă un atac împotriva independenţei şi obiectivităţii sale şi sunt o încălcare a statutului AIEA şi ar trebui să înceteze imediat?, aprecia acesta, citat de BBC News .
?Sunt consternat de acuzaţiile unor state membre, publicate de presă, potrivit cărora anumite informaţii nu au fost comunicate consiliului de guvernatori?, a declarat ElBaradei în faţa celor 35 de membri ai acestui consiliu reuniţi la Viena .
Israelul şi Franţa au lansat recent aceste acuzaţii la adresa lui ElBaradei, care va părăsi funcţia la 30 noiembrie. De asemenea, l-au chestionat pe ElBaradei de ce refuză să publice anexele ultimului său raport cu privire la controversatul program nuclear iranian, despre a cărui ameninţare la adresa lumii crede că a fost exagerată.




Rusia va începe construcţia unui nou centru spaţial

Rusia va începe, în 2011, construcţia unui nou centru spaţial în Orientul îndepărtat al ţării, a anunţat un oficial de la Moscova. Rusia foloseşte acum două locaţii de lansare a rachetelor spaţiale şi pentru testele balistice: Centrul Baikonur din Kazahstan, închiriat de la prăbuşirea URSS, şi centrul spaţial Pleseţk din NV Rusiei, scrie RIA Novosti.
Generalul Nikolai Abroskin arăta că noul centru de la Vostocinîi va fi construit în trei etape şi finalizat în 2018. Acesta va include şapte rampe de lansare, din care două pentru zboruri cu oameni la bord.
Antena3.ro

×
x close