Antena 3 CNN Externe Revista presei. NATO, partener ?precaut? al Rusiei. Cel mai bogat chinez, condamnat. Hodorkovski intră în greva foamei

Revista presei. NATO, partener ?precaut? al Rusiei. Cel mai bogat chinez, condamnat. Hodorkovski intră în greva foamei

Revista presei. NATO, partener ?precaut? al Rusiei. Cel mai bogat chinez, condamnat. Hodorkovski intră în greva foamei
19 Mai 2010   •   04:22



NATO, sfătuită să ia pe Rusia ca partener, dar cu precauţie

Experţi conduşi de fostul secretar american de stat Madeleine Albright au prezentat opinia lor despre viitoare stregie a NATO. Ei prevăd o slăbire a poziţiei globale a alianţei, cer un partteneriat precaut cu Rusia şi consideră rachetele balistice ca principala ameninţare, ignorând ameninţările non-statale precum terorismul, arată RIA Novosti.
Potrivit autorilor raportului de 58 de pagini, Rusia, ca succesor al URSS nu este principalul pericol la securitate NATO. Mai mult Rusia poate fi considerată partener, dar cu precauţie. Principalul motiv pentru scepticismul privind cooperarea este războiul din Georgia.
Echipa lui Albright a catalogat pericolele pentru următorul deceniu. În opinia lor, terorismul internaţional este ca importanţă sun rachetele balistice. Drept urmare se recomandă încredere absolută în planul pentru scutul antirachetă american din Europa.



Cel mai bogat chinez, condamnat la 14 ani de închisoare

Fondatorul reţelei de magazine de desfacere de produse electrice, Gome, care a fost cel mai bogat om din China, a fost condamnat marţi la 14 ani de închisoare pentru corupţie, sentinţă care a pus capăt ascensiunii acestui om de afaceri independent care simboliza succesul chinez.
Huang Guangyu, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost condamnat pentru "dare de mită, infracţiunea de insider trading (utilizarea de informaţii privilegiate la tranzacţionarea de acţiuni) şi practici de afaceri ilegale", scrie AFP.

Acesta a fost condamnat, de asemenea, la plata unei amenzi uriaşe, în valoare de peste 70 de milioane de euro, iar autorităţile au confiscat active care-i aparţineau în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro".

În 2008, Huang, care provine dintr-o familie săracă din Guandong (sud), a fost prezentat drept cel mai bogat om din ţară de către revista Hurun, cu aproximativ cinci miliarde de euro, şi al doilea de revista americană Forbes.




Turcia va produce propriile avioane


Turcia este pregătită pentru a produce propriile avioane, anunţa ministrul turc al tranportului.

Binali Yildirim arăta că Turcia are univesităţile, industria şi capacitatea de cercetare şi dezvoltare pentru un asemnea proiect. În acest sens a fost luată o decizie. El amintea că sectorul aviaţiei va creşte 5-6 procente pe an până în 2050 iar în următorii 20 de ani, flotele existente se vor dubla, ceea ce presupune 30.000 de noi avioane, a calculat Xinhua.
Yildirim amintea că potrivit planului pentru 2023, Turcia intenţionează să aibă un aeroport cu o capacitate de peste 60 milioane persoane şi cel puţin trei aeroporturi cu 30 de milioane.






Mihail Hodorkovski intră în greva foamei, în semn de protest faţă de neaplicarea legilor

Fostul preşedinte al grupului petrolier Iukos, Mihail Hodorkovski, a anunţat că intră în greva foamei într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Curţii Supreme din Rusia, care a fost publicată marţi de presă şi pe site-ul de Internet al acestuia.

Hodorkovski, care compare în justiţie din 2009 pentru deturnare şi revânzare ilegală de petrol, critică în scrisoarea sa tribunalul care îl judecă, pe care-l acuză că i-a prelungit ilegal detenţia provizorie, în pofida modificărilor legislative lansate de preşedintele Dmitri Medvedev, scrie The Daily Telegraph.

"Intru în greva foamei până când obţin confirmarea că Dmitri Medvedev a primit de la voi sau de la alt oficial competent informaţii referitoare la încălcarea" amendamentelor recente, scrie Mihail Hodorkovski, care a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia.

"Cred că este important ca preşedintele Medvedev să ştie cum este pusă în aplicare legea faţă de care a luat iniţiativă sau mai degrabă cum este sabotată de funcţionari", a continuat el.

Amendamentele legislative în cauză prevăd că orice persoană suspectată de comiterea anumitor infracţiuni economice, în special cele pentru care este acuzat Hodorkovski, nu poate fi plasată în detenţie provizorie.



Londra: Creşterea bugetului UE este 'inacceptabilă'


Noul ministru de finanţe britanic George Osborne a cerut îngheţarea bugetului UE pe 2011, declarând că este "inacceptabil" ca Bruxelles să ceară o creştere imensă.

"Le-am spus colegilor mei că ar trebui să îngheţăm bugetul," arăta oficialul. "Nu am fost singurul care a susţinut că aceasta este inacceptabil," declara el despre propunerea Comisiei Europene de a creşte bugetul UE pentru anul următor cu "şase procente, inclusiv 4,5 procente în costuri administrative."
Osborne amintea că "majoritatea ţărilor europene încearcă să reducă costurile administrative şi multe trebuie să accepte tăieri" cerute de comisie, în special Grecia, Spania şi Portugalia pentru a-şi pune finanţele în ordine.
"Pentru Marea Britanie, dacă este aprobat, aceasta ar reprezenta o creştere cu 600 milioane de dolari a contribuţiei noastre brute la UE," a calculat acesta, citat de France2.

Bugetul pe 2011 în valoare de 142.6 miliarde de euro prevede o creştere cu 4,5 la sută a costurilor administrative pentru instituţiile UE, inclusiv 2,9 procente pentru comisie, cu crearea unor posturi bine remunerate.
UE şi guvernele membre deja sunt în conflict pe marginea unei restructurări salariale pentru circa 50.000 de funcţionari europeni.





Atentator sinucigaş ucide 18 persoane în Afganistan

Un atentator sinucigaş taliban a atacat un conovoi NATO în capitala afgană, ucigând 12 civili afgani şi şase soldaţi străini, din care cinci americani.
Un purtător de cuvânt al talibanilor arăta pentru Reuters.
că islamiştii au folosit o camionetă cu 750 kg de explozibil.
Atacul a fost cel mai sângeros din septembrie 2009.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close