Sectorul de Apărare din Israel este preocupat de numărul tot mai mare de procese din tribunalele internaţionale, menite a împiedica Israelul să mai folosească forţa contra Hamas şi Hezbollah.
Având în vedere cele patru analize de condamnare a armatei numai în această săptămână pentru comportamentul din timpul războiului din Gaza, printre oficialii israelieni creşte sentimentul că frontul legal se măreşte cu rată alarmantă.
În plus creşte sentimentul de frustrare legat de discrepanţa între ceea ce s-a considerat a fi o operaţiune bine gândită şi executată, cu eforturi extraordinare pentru minimizarea victimelor civile, şi valul tot mai mare de acuzaţii internaţionale de crime de război.
?Se duce un război contra noastră în sfera legală. Este menit a delegitimiza Israelul şi a aduce intimidări pentru folosirea forţei din nou în Gaza sau Liban?, declara un oficial militar pentru Jerusalem Post.
?Ultimul război din Gaza nu s-a terminat. Se luptă pe alt front acum. Şi nu este vorba doar de Spania, Anglia sau Belgia. Avocaţi şi jurişti din numeroase state, unii arabi, alţii evrei, folosesc mijloace legale pentru a ataca Israelul. Sunt sute de petiţii, cazuri şi opinii legale în toată lumea. Fenomenul este larg şi creşte. Partea adversă are mulţi bani ce vin de la state care nu sunt prietenoase cu Israelul. Este un alt front al războiului, iar dacă nu ne dăm seama, vom avea o problemă".
Avionul Air France s-a rupt la impact
Investigatorii francezi care încearcă să afle de ce s-a prăbuşit avionul Air France în Oceanul Atlantic în urmă cu o lună cred că acesta s-a rupt în contact cu apa, şi nu în aer.
De asemenea, ei au mai descoperit că senzorii de viteză ai avionului au ?reprezentat un factor, dar nu cauza? prăbuşirii.
Toate cele 228 de persoane la bord au decedat, până acum fiind recuperat 51 de cadavre, dar operaţiunile de căutare vor mai continua alte 10 zile, explică BBC News.
Anchetatorul Alain Bouillard declara că investigarea accidentului este extrem de dificilă, deoarece între 10 mii de metri şi apă nu se ştie ce s-a întâmplat
Din examinarea rămăşiţelor s-a tras concluzia că avionul a lovit apa în direcţia zborului şi cu o puternică accelerare verticală.
Homosexualitatea nu mai este ilegală în India
Comunitatea gay din New Delhi a celebrat o decizie istorică a justiţiei ce a decriminalizat homosexualitatea- o decizie ce ar putea pune capăt hărţuirii poliţiei şi ar putea fi un pas spre acceptarea graduală a homosexualităţii, apreciază ABC News.
Tribunalul din Delhi a decis că tratarea sexului consimţit între homosexuali adulţi ca o infracţiune este o încăcare a drepturilor fundamentale protejate de constituţia indiană. Sentinţa, prima de acest fel din India, nu se aplică în afara New Delhi.
Soldat american, capturat în Afganistan
Un soldat american a fost luat prizonier în sudestul Afghanistanului şi reţinut de un cunoscut clan militant, a anunţat un oficial militar american.
Americanul şi trei soldaţi afgani au fost capturaţi de militanţi pentru a fi vânduţi repede apoi clanului condus de Siraj Haqqani -- despre care se crede că a fost implicat în acţiune.
Haqqani operează în ambele părţi ale graniţei afgano-pakistaneze, punctează CNN.
Trupele americane, afgane şi pakistaneze au securizat zona şi vorbesc cu şefii de trib şi liderii şi bătrânii satelor, pentru a le spune ?să facă ce trebuie şi să rezolve situaţia".
Armata americană spune oamenilor să nu îi lase pe membrii Haqqani să se deplaseze în regiune şi să îl găsească pe american. În plus vor să se asigure că "nu există adăpost" pentru militanţii ce l-au reţinut pe soldat.
Un lider taliban, Mulvi Sangeen, declara că soldatul american a vizitat un post militar din districtul Yusaf Khel şi s-a îmbătat. A fost creată o ambuscadă şi dus la un loc sigur.
Administraţia Obama a declanşat noul plan de război în Afganistan
Mii de soldaţi americani au intrat în zona centrală a talibanilor din Afganistan, joi, şi au ocupat cu rapiditate un district în primul atac important al noului plan de război al preşedintelui Barack Obama
Zeci de avioane au dus soldaţii în provincia Helmand, bastion al insurgenţilor, pentru a stăpâni situaţia înainte de alegerile de luna viitoare.
Cu aproape 4.000 de ?marines?, asalturi aeriene şi la sol, a fost prima operaţiune importantă de când au venit în Afganistan. La câteva ore de la iniţierea atacului, soldaţii au înălţat steagul afgan în disrictul Khanishin, principalul oraş fiind cucerut fără a întâlni rezistenţă.
Aceasta este cea mai mare bătălie de la Fallujah în Iraq în noiembrie 2004 şi cea mai mare operaţiune comună din Afganistan din martie 2007, aminteşte AFP.
Yukiya Amano, noul şef al AIEA
Diplomatul japonez Yukiya Amano a fost ales joi la conducerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, AIEA, post în care îi va succeda egipteanului Mohamed ElBaradei.
Cei 35 de membri ai Consiliului guvernatorilor AIEA, reuniţi joi la Viena, l-au desemnat pe Yukiya Amano, 62 ani, pentru funcţia de director general al agenţiei.Astfel
Ambasadorul japonez a întrunit majoritatea de două treimi necesară, obţinând 23 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere, după trei tururi anterioare rămase fără rezultat.
Contracandidaţii săi au fost ambasadorul sud-african Abdul Samad Minty şi cel spaniol Luis Echavarri.
Reprezentant al Japoniei la AIEA din 2005 şi considerat favoritul statelor occcidentale, Amano este specialist în probleme de dezarmare şi proliferare. Numirea sa urmează să fie validată oficial de adunarea generală a AIEA în septembrie.
ElBaradei va părăsi funcţia de director general al agenţiei la sfârşitul lunii noiembrie.
Amano este primul asiatic la conducerea AIEA, în condiţiile în care Japonia este al doilea mare contributor la bugetul Agenţiei.
Antena3.ro